”Det var bara att sitta och njuta”

FOTBOLL Om molnen hopade sig över Kristianstads FF efter den oväntade förlusten mot Ronneby så blev det ett rejält uppklarnande i bortamatchen mot Jämshög. Det var nästan Medelhavsvärme på Motorpavallen. Och det var faktiskt också lite sydländskt stuk på KFF:s spel. 5–0 (!) till KFF. Det var, som siffrorna skvallrar om, ren utklassning.
Sport • Publicerad 13 maj 2002

– Det var bara att sitta och njuta, säger KFF–tränaren Marek Skurczynski.

Då förstår ni, Marek tar ju normalt inte till överord i onödan. – Det konstiga är ju att vi spelade ungefär lika bra mot Ronneby när vi förlorade med 1–3. Då brände vi målchanserna. I dag satte vi i alla fall hälften av dem...

Det enda trista för KFF den här stekande heta lördagseftermiddagen var att Andreas Sterner blev utvisad tjugo minuter in på andra halvlek. Han fick lämna planen tillsammans med Jämshögs Mikael Brorsson efter ett litet och på intet sätt allvarligt gruff efter en närkamp.

Brorsson blev liggande över Sterner som sprattlade lite med benen för att krångla sig bort från den tunge Jämshögsanfallaren efter en närkamp som inte ens gav frispark – och domaren Vesa Myllylä överreagerade. Brorsson fick sitt andra gula kort, Andreas Sterner fick rött direkt för att han ”sparkat” på motståndaren.

– Ja, domaren sa så, att jag sparkat på killen. Men jag försökte ju bara komma loss, säger Andreas efter matchen.

Det är möjligt att KFF har en duglig ersättare för duktige Andreas, men för honom personligen var det definitivt fel match att få rött kort och därmed en avstängning. I nästa omgång spelar KFF derby mot Näsby, klubben Andreas lämnade under visst buller och bång för KFF inför årets säsong – han hade väldigt gärna velat vara med i den fighten... Annars var det förstås mungiporna upp i KFF–lägret. Det var ju så mycket som var bra.

Det stabila försvarsspelet, spelvändningarna, de tekniska numren, förmågan att utnyttja bredden på båda kanterna. Och målskyttet, förstås.

Fem mål på bortaplan – och ”rätt” målskyttar.

– Skönt att både Peter (Martinsson) och ”Lillen” (Fredrik Andersson) fick göra mål, det är bra för självförtroendet, säger Marek Skurczynski.

De gjorde två var. De kunde, med riktigt flyt, gjort dubbelt så många.

– I dag var det kul, det blev bra ytor för oss där framme och bollarna från mittfältet kom i rätt lägen. Planen var rätt ojämn och det fördärvade ett par lägen, men vi ska väl inte klaga på 5–0, säger Peter Martinsson.

”Pidde” och ”Lillen” fick tid att ta emot och vända upp och en–mot–en var de överlägsna det tröga Jämshögsförsvaret . Men det var en mittfältare som spräckte nollan. Joakim Svensson forcerade in Richard Blennborns hårt skruvade frisparksinlägg efter 24 minuter.

Jämshög gjorde avspark och anföll med allt och alla för att kvittera – KFF stal bollen och kontrade. Andreas Sterner pilade upp längs vänsterkanten och spelade snett bakåt till Fredrik Andersson som klämde till med en – ”håsespark”...

... som ställde Ola Wendel i Jämshögsmålet. Bollen studsade stolpe in och redan då var Jämshög – fortfarande utan poäng i serien – ett knäckt lag.

Resten handlade om hur många mål Kristianstads FF skulle vinna med.

Peter Martinsson gjorde 0–3 åtta minuter in på andra halvlek via en elegant nick. Fredrik Andersson klippte in 0–4 efter ett imponerande förarbete av Fredrik Svensson på vänsterkanten där ”Lillen” till slut blev frispelad av Peter Martinsson, visserligen efter ett misslyckat skott av Martinsson, men ändå, snyggt blev det.

Och så fick Peter Martinsson sätta punkt efter en suverän djupledspassning av radarkompisen Fredrik Andersson. Ett trött Jämshögsförsvar gjorde ett fåfängt försök att ställa Peter offside, men han var inte ens i närheten av en avvinkning, kom ensam med Ola Wendel, rundade den väldige målvakten och rullade enkelt bollen i tomt mål.

Spelarkritik, då? Nja, det skulle vara orättvist att plocka fram två, tre eller åtta KFF:are i den här matchen. Det var kvalitet rakt igenom, från målvakten Jörgen Bengtsson fram till de båda vassa topparna. Jämshög var stelbent och fantasilöst och den som är på det humöret kan hävda att det var därför som KFF kunde briljera.

Men en sak är säker: ger de andra lagen i serien Fredrik Persson samma tid och utrymme på mittfältet – då vinner Kristianstads FF serien. Så överlägsen är en hyfsat tränad Fredrik, och så bra är hans omgivning, med division III–mått mätt.

MATCHFAKTA

Jämshögs IF–Kristianstads FF 0–5 (0–2)

Målen:0–1 (24) Joakim Svensson, 0–2 (25) Fredrik Andersson, 0–3 (53) Peter Martinsson, 0–4 (78) Fredrik Andersson, 0–5 (80) Peter Martinsson.

Varningar Jämshög:Mikael Brorsson. KFF:Fredrik Andersson, Jörgen Bengtsson.

Utvisningar Jämshög:Mikael Brorsson. KFF:Andreas Sterner.

Domare:Vesa Myllylä, Gislaved.

Publik:211.

Av Peter Malm 044-185500
Av Peter Malm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.