Division I nästa för Åhus Handboll

Två nyckelspelare insjuknade. En tredje hade siktet fel inställt. Då klev Christoffer Olsson fram och sköt Åhus Handboll till division I.
Sport • Publicerad 9 mars 2008
I centrum. Christoffer Olsson (med nummer 10) var en av de största hjältarna i Åhus. Till vänster syns Rasmus Tornemark och till höger Anton Nilsson. BILD: TOMMY SVENSSON
I centrum. Christoffer Olsson (med nummer 10) var en av de största hjältarna i Åhus. Till vänster syns Rasmus Tornemark och till höger Anton Nilsson. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

- Det här känns riktigt jäkla skönt, vi har kämpat hårt ända sedan försäsongen inleddes. Och så slutar det så här, det är fantastiskt, säger Christoffer Olsson och spricker upp i ett äkta segersmajl.

Högersexan Thomas Varsamis och vänsternian Christopher Björklund tvingades kasta in handduken redan innan matchstart. Båda sjuka. En tredje Åhuskugge, Benjamin Sijercic, kom snett in i matchen och däckades dessutom i första halvlek. Christoffer Olsson skulle axla Björklunds mantel på vänsternian och i första halvlek gick det…sådär.

Men efter pausvilan - och några kloka ord från tränaren Lennarth Ebbinge - kom Åhus och Christoffer Olsson ut som ett nytt lag. Den 21-årige skytten var mållös i första halvlek men i andra stänkte han ensam dit sju av Åhus tolv mål.

- Mer än hälften av våra mål i andra alltså…det hade jag faktiskt ingen koll på. Men det kändes bra att få sätta dit några bollar i andra, jag fick visa vad jag kan på en handbollsplan, säger Christoffer.

Vad Ted Hermansson kan vet vi vid det här laget - och Hermansson hade en grym eftermiddag i Sånnahallen.

- Han var hur bra som helst och räddade oss i den första halvleken, berömmer den tolv år yngre Christoffer Olsson.

Om vi ska återknyta till hur det såg ut under matchen finns det inte mycket gott att skriva om de första 30 minuterna. Tappade bollar, värdelösa passningar och taskiga avslut. Matchen var ungefär lika underhållande som Kenodragningen.

Men efter pausvilan tog det sig. Inledingsvis bjöd Ted Hermansson och hans kollega i bortamålet, Joakim Wensby, på en uppvisning i makalöst målvkatsspel. De tog allt. Wensby, som otroligt nog inte blev utsedd till bäste bortaspelare, var den som till slut fick kapitulera och Christoffer Olsson och hans polare satte då in det avgörande rycket. Olsson i all ära men det var Rasmus Tornemark som höll i hammaren och satte dit spiken med sina två kontringsmål med nio minuter kvar.

Målen betydde inte bara 21-16 och 22-16. De fick också Växjö på fall. De orkade helt enkelt inte resa sig efter det. Lennarth Ebbinge vågade dock inte fira på bänken förrän Christoffer Olsson satte 24-17 med tre minuter kvar. Då gick "Ebba" längs hela bänken och körde dubbla give me five med spelarna. Sekunderna senare joggade Ted Hermansson ut och gjorde samma sak.

Och den champagnedränkte Ebbinge var förstås nöjd med sin målvaktsveteran efter matchen.

- I sådana här matcher tänder Ted till lite extra. Och det såg vi ju idag, han var riktigt bra, säger Ebbinge.

Huvudpersonen hade inte heller mycket att klaga på.

- Vi har släppt in jäkligt lite mål i de sista matcherna och det har fungerat klockrent med försvaret. Andra halvlek i dag är ju riktigt bra, log Ted.

Nu är ni i division I. Det är bara en serie under IFK.

- Ja, och jag som skulle varva ner…haha. Och "Ebba" hotar dessutom med att öka träningsdosen.

Fortsätter du i Åhus?

- Vi ska nog hitta en bra lösning på det, säger Ted och tittar lite lurigt på Ebbinge.

Vi tolkar det som att Ted vaktar Åhusmålet även nästa säsong. Division I södra hägrar.

"Häftigt", tyckte Ebbinge. Ingen sa emot honom.

Marcus Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.