Annons

Djurgården tar sikte på ett nytt SM-guld

ISHOCKEY STOCKHOLM. Daniel Tjärnqvists stenhårda skott i krysset – Mikael Magnussons fösning i samma hörn. Kraften i skotten var helt olika – betydelsen densamma. De två målen, inom loppet av 22 sekunder, avgjorde matchen och kvartsfinalsserien mot AIK.
Sport • Publicerad 9 mars 2001
3–2 mot AIK innebär att Mikael Magnusson och Djurgården är klart för semifinal efter 4–1 i matcher mot AIK. Bild: SCANPIX
3–2 mot AIK innebär att Mikael Magnusson och Djurgården är klart för semifinal efter 4–1 i matcher mot AIK. Bild: SCANPIXFoto: Klart för semifinal.

–Djurgården var det bättre laget, sade AIK:s tränare Per Mårts efter 2–3-förlusten.

Segern för Djurgården betydde att laget vann kvartsfinalsserien med 4–1 i matcher. Men klubbens tränare Hardy Nilsson drog inte alltför mycket på smilbanden. Det var mera ett konstaterande att första deljobbet mot guldet var avklarat.

Annons

–Jag är tacksam över att det blev ett lämpligt antal matcher. Det finns också en hel del spelare som kan lyfta sig ytterligare när semifinalspelet inleds, sade han.

De två första perioderna i torsdagens kvartsfinalmatch kännetecknade båda slutspelshockey. Den ena på ett positivt sätt – den andra i motsatt riktning. För i första perioden satte domaren Roger Öberg nivån i höjd med skridskorna på isen. Det dröjde bara 54 sekunder innan första spelaren – AIK:s Rikard Ekström – tog plats i utvisningsbåset. Innan perioden var slut skulle det bli ytterligare fyra utvisningar.

Bakom bur i Gretzky-läge passade Vladimir Orszagh in pucken framför målet. Där fanns Andreas Salomonsson, tillbaka efter två matcher skada, vilket betydde 1–0.

När sedan Rikard Franzén ersatte hans namne Ekström i utvisningsbåset gjorde Djurgården 2–0.

Trodde man i alla fall.

Roger Öberg dömde bort målet och blåste därmed inte ut all spänning ur matchen.

Djurgården fick styra spelet – AIK med fyra man borta fick istället jaga pucken.

–Det är synd att vi har Björn Ahlström, P-A Lundström och Erik Andersson borta. Det är alla tuffa och fysiska spelare, sådana som behövs i en slutspelsmatch, sade Per Mårts.

Men den hårdhet och tuffa hockey som präglade första perioden försvann i den andra.

Istället blev det en chanshockey som gladde publiken, men knappast de båda tränarna. Mikael Tellqvist visade varför han är en av elitseriens absolut bästa målvakter på Stefan Hellkvists närskott, AIK:s Tim Thomas likaså när Tomas Alm slet sig fri och var ensam med Thomas.

Annons

Det blev tre mål och ett avgörande i matchen.

Rikard Franzén, med bara ett poäng på fyra slutspelsmatcher, gjorde 1–1.

Det var vad AIK behövde och plötsligt började hoppet leva om en femte kvartsfinalsmatch. Det hoppet släcktes inom loppet av 22 sekunder.

14.04. Jimmie Ölvestad spelade fram Daniel Tjärnqvist, hans skott satt i vänstra krysset.

22 sekunder senare. Mikael Magnusson sköt iväg ett inte alltför märkvärdigt skott, Tim Thomas var inte skymd men likväl var det 3–1.

Fredrik Krekulas 2–3 mål gav spänning åt matchen, men närmare än så kom aldrig AIK.

Pelle Mårts gjorde därmed sin sista match som AIK-tränare. Det kan också ha varit hans sista hockeymatch någonsin.

–Jag har anbud från bland annat några elitserieklubbar men funderar på att sluta med hockeyn och göra något civilt istället.

n

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons