Annons

Domarna varnar för allt råare våld

FOTBOLL Misshandeln av en fotbollsdomare i Stockholm har upprört hela fotbollssverige. – Våldet har trappats upp inom fotbollen. Personligen är jag aldrig rädd när jag går ut och dömer, men jag förstår om en del yngre domare drar sig för att döma efter det här, säger Kristianstadsdomaren Åke Lannér.
Sport • Publicerad 26 september 2001

På sjukhuset ligger domaren med avslaget okben och fraktur på benet.

Men av Riksidrottsförbundet riskerar den skyldige spelaren inte mer än två års avstängning.

Annons

– Straffet borde vara mer kännbart, både för spelaren och föreningen. Det är ju fruktansvärt när något sånt här händer, konstaterar Martin Ingvarsson, elitdomare från Hässleholm. I bakvattnet av misshandeln av en division V-domare i Stockholm den gångna helgen har också andra incidenter med våld mot fotbollsdomare uppmärksammats.

Domaren i en B-lagsmatch mellan Marieholm och Malmö tvingades till exempel uppsöka läkare och sjukskriva sig efter att ha sparkats ned av en spelare för två veckor sedan.

Och visst har det hänt många incidenter genom åren på fotbollsplanerna runt om i Sverige.

Domarna har ofta fått utstå skäll, hot och ibland även spottloskor från uppretade spelare, ledare eller publik.

– Under de 20 år jag dömt fotboll har det förekommit flera incidenter, särskilt medan jag fortfarande dömde i de lägre serierna, påpekar Martin Ingvarsson, elitdomare från Hässleholm.

– Men jag upplever det som att våldet är råare nu. Det är som om det som tidigare bara var hot fullföljs i dag.

Men ju högre upp i seriesystemet man kommer, desto mindre upplevs problemen. Dels för att säkerheten är större – poliseskort till och från matcher för domarteamen är inte ovanligt – dels förmodligen för att inställningen är mer elitinriktad på idrotten och seriös. – I området kring Kristianstad har vi varit förskonade hittills. Vad vi däremot uppfattar har ökat är problemen inom ungdomsfotbollen, påpekar Kristianstadsbon Gunnar Bengtsson, en av sju riksinstruktörer för domare.

Heta känslor, överreaktioner och inte minst våldsamma tendenser har kommit mer och mer under matcherna med de unga. Varningar och utvisningar blir allt vanligare – minns bara matchen för några veckor sedan mellan Kristianstads FF och Malmö FF, som avbröts av domaren efter att MFF fått fyra man utvisade.

– Vi är oroliga för hur det här ska utvecklas. Det är ju så att barn gör inte som vi vuxna säger – de gör som vi gör, konstaterar Gunnar Bengtsson.

Och i dag verkar det ha blivit mer regel än undantag att skälla på domaren. Spelare, tränare, publik – alla har de sin syn på besluten som fattats av mannen i svart. Inte sällan får domaren skulden för ett lags förlust, och utsätts för förlorarnas vrede.

Annons

– Enligt min tolkning handlar det om att det idag är populärt att hitta en extern syndabock. Det är alltid någon annans fel, inte att jag själv gjort en mindre bra insats, konstaterar Gunnar Bengtsson.

nHur ska vi kunna komma åt problemen då?

Där är domarna ense: Alla parter måste bemöta varandra med respekt.

Och med kunskap.

– Ofta bottnar en del av problemen i att spelarna och ledarna är för dåligt insatta i reglerna. Vi i domarklubben borde åka ut mer i föreningarna och informera om exempelvis nya regler, säger Lannér.

Gunnar Bengtsson ger ett exempel om hur fotbollen fungerar i Danmark. Där träffas lagen, ledarna och domarna i klubbstugan efteråt, tar en öl och en macka och har det gemytligt under lugna avspända former.

– Sådana grejor kanske vi också skulle behöva, säger Bengtsson.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons