Dramatik i natt-SM – Simon Svensson stämplade bort segern

ORIENTERING Natt-SM blev dramatiskt för Pan-junioren Simon Svensson. Han sprang in som segrare efter att ha slagit Jonas Palm från Älmhult i spurten. Simon var 15 sekunder före Jonas, men snabbt uppdagades Simons ödesdigra felstämpling och Jonas Palm blev mästare.
Sport • Publicerad 6 maj 2002

– Jag trodde att vi hade samma kontroll som vid varvningen och stämplade helt enkelt vid fel. Det var vid näst sista kontrollen, där Jonas och jag ryckt ifrån, berättar Simon Svensson. Genast efter loppet var jag grymt besviken.

Skåne fick en medaljplats och den ordnade Jonas Nyberg från Pan-Kristianstad i H18, där han kom i mål dryga minuten efter Martin Johansson. H 20-juniorerna sprang två olika slingor, men Simon Svensson hade inte observerat att det var olika näst sista kontroller. Han stämplade nu vid samma kontroll båda gångerna. Nu vann Jonas Palm före Johan Höij och Emil Lauri..

– Jag hade helt enkelt inte kontrollerat riktigt noga att det var olika kontroller. Den rätta kontrollen låg 25 meter till sidan om den där jag stämplade, förklarar Simon Svensson.

– Besvikelsen var stor efter loppet, men nu gäller det att ta nya tag och komma igen. Vårsäsongen har gått bra, men jag har haft svårt att sätta pricken över i:et och vinna. Jag har hängt med bra på juniorcupens tävlingar. Nu trodde jag när jag sprang i mål att jag lyckats vinna, men så blev det inte.

I år har nattmästerskapet ryckts loss från SM-veckan och avgjordes redan på fredagskvällen i Norberg. De resterande mästerskapen kortdistans, klassisk distans och stafett fortsätter i september. Nattmästerskapet med varvning och mål mitt på Norbergs torg blev en enda stor succé.

I fyra av de sex klasserna blev det samma vinnarkvartett som vid lång-SM.

Mattias Karlsson, Hakarpspojkarna, Emma Engstrand, Stora Tuna, Martin Johansson, Dalaporten och Anna Lampinen, Södertälje-Nykvarn. – Med tanke på alla problem jag haft med min astma och luftrören i år så var det ett bra lopp för min del, säger Jonas Nyberg.

–Jag har helt enkelt inte kunnat träna riktigt under endast några veckor. Nu fungerade det mesta hyfsat och jag kände mig stark i löpningen.

Pan-Kristianstad har en rad starka juniorlöpare både bland flickor och pojkar. Onekligen kan man vänta sig mycket av detta träningsvilliga gäng kommande år och satsningen på att få ihop ett slagkraftigt lag till de stora kavlarna har startat internt. Alla juniorer är inte egna produkter men finns efternamnet Svensson med så är det genuina Pan-löpare. Glädjande var att Rikard Gunnarsson, tidigare i Härlöv, numera i Orion gjorde ett starkt seniorlopp och blev sjua.

I H20 där Simon Svensson sprang kom klubbkamraten Erik Modig på 13:e plats och i H18 hade inte Jacob Lööf ingen helt lyckad dag utan var tio minuter efter bronsmedaljören Jonas Nyberg.

På flicksidan noterade vi att fjolårets nattmästarinna i D18, Sara Svensson, hamnade på 24:e plats i D20 och i D18 hamnade Charlotta Nilsson, Göingarna på 16:e plats.

Av Eje Johansson 044-18 55 55
Av Eje Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.