Annons

Dramatisk rysare gav Djurgården 16:e SM-guldet

ISHOCKEY KARLSTAD. Det behövdes inte en sjunde och avgörande match. Men det krävdes en sudden death-rysare och drygt 91 effektiva minuter. Först efter elva minuter den andra förlängningsperioden satte Daniel Tjärnqvist 2–1-målet i Färjestads ishall och gav Djurgården sitt andra raka SM-guld.
Sport • Publicerad 14 april 2001
Djurgården tog sitt 16:e SM-guld genom att besegra Färjestad med 2–1 i den sjätte SM-finalen. Men det krävdes drygt 91 minuters spel för att få fram ett avgörande. Bild: SCANPIX
Djurgården tog sitt 16:e SM-guld genom att besegra Färjestad med 2–1 i den sjätte SM-finalen. Men det krävdes drygt 91 minuters spel för att få fram ett avgörande. Bild: SCANPIXFoto: Guldgänget.

Det var inte snyggt.

Det var inte någon delikatess som går till historien.

Annons

Men det var påpassligt och viktigt – och det var ett mål som punkterade den sjätte SM-finalen i ishockey, efter 11.26 av den andra förlängningsperioden. Djurgården pressade hårt framför Färjestadsmålvakten Magnus Eriksson, Jimmie Ölvestad hackade på en lös puck, Eriksson klarade, men i tumultet lyfte Daniel Tjärnqvist in 2–1 och satte punkt för en lång fredag i Färjestads ishall.

Ishallen tystnade, så när som på den läktarsektion där Djurgårdsfansen vrålade.

Färjestads lagkapten Jörgen Jönsson sjönk ihop, Magnus Eriksson blev liggande och Greger Artursson såg inte ut att fatta att det var sant.

Det var det.

Djurgården hade vunnit sitt 16:e SM-guld i en match som hade det mesta.

–Det var två mycket bra spelande lag, som verkligen har bjudit på stor underhållning, sade Djurgårdens tränare Hardy Nilsson.

Han var nöjd.

Nöjd med matchen – och nöjd med utgången.

I omklädningsrummet intill stod Färjestads tränare Gunnar Johansson.

–Vi har gjort allt som kan krävas av oss. Det är klart att det är tråkigt, men någon måste förlora och den här gången blev det vi, sade Johansson. Djurgården, som visste att de hade chans att avgöra finalserien, inledde matchen avvaktande, men i mitten av den första perioden började Djurgården att rada chanser framför Färjestadsmålvakten Magnus Eriksson.

Annons

Men Eriksson, som fick chansen från start efter sitt lyckade inhopp i Globen senast, visade att formen från i tisdags hållit i sig.

Men Kristofer Ottossons 1–0-mål efter 8.56 av den andra perioden kunde inte ens Eriksson förhindra. Ottosson tog pucken i egen zon, tog några snabba skär in över offensiv blålinje, och såg ut att leta efter passningsalternativ åt höger.

Dit sneglade FBK-backarna Sergej Fokin och Greger Artursson.

Men Ottosson valde vänsterfilen, fick fritt fram och placerade kallt in sitt sjunde slutspelsmål intill den bortre stolpen. Då var Färjestad skärrat och skakat, men lyckades ändå vaska fram ett par lägen genom Thomas Rhodin och Marko Jantunen.

Men det var Djurgården som fick de riktigt heta chanserna, och Magnus Eriksson var länge den som höll Färjestad kvar i matchen.

Efter 9.14 kom också ytorna framåt för FBK. Norrmannen Trond Magnussen sköt, och unge, hetlevrade Christian Berglund stod rätt, höll huvudet kallt och lyfte in 1–1-pucken högt bakom Tellqvist.

Upplösningen av den tredje perioden blev dramatisk.

Med mängder av chanser.

Med mängder av strålande räddningar.

Och med ytterligare ett par träffar i målramen.

Annons

Andreas Salomonsson prickade stolpen för Djurgården, Mats Trygg ribban för Färjestad.

Men avgörandet dröjde och matchen gick till sudden death – med två förlängningsperioder som hade allt. Tempo, chanser, suveränt målvaktsspel av både Tellqvist och Eriksson.

Men inget mål. Men det skulle komma efter 11.26 av den andra förlängningsperioden – och det var Daniel Tjärnqvist som gjorde det.

Efteråt sade han:

–Jag såg inte att pucken gick in, men så började alla andra jubla.

Då insåg Tjärnqvist att Djurgården just vunnit sitt 16:e SM-guld.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons