Dreberg återvänder till KIK

Kristianstads IK börjar bygga underifrån. Och första pusselbiten i satsningen på de egna leden: Christer Dreberg som juniortränare.
Sport • Publicerad 4 april 2009
Pusselbitarna börjar falla på plats i KIK. Christer Dreberg är klar som juniortränare, och nyckelspelaren Jens Svensson har skrivit treårskontrakt med klubben. Bild: Bosse Nilsson
Pusselbitarna börjar falla på plats i KIK. Christer Dreberg är klar som juniortränare, och nyckelspelaren Jens Svensson har skrivit treårskontrakt med klubben. Bild: Bosse NilssonFoto: 

– Dreberg har varit namnet vi haft överst på önskelistan när vi jobbat med den nya organisationen, säger Janne Ekdala, ansvig för ungedopmsverksamheten i Kristianstads IK.

Christer Dreberg har ju ett mångårihgt förflutet i KIK. Under sina 15 år som ichockeytränare har han varit sju i Kristianstad – fyra år som ungdomstränare, ett år som juniortränare och två år som ansvarig för A-laget.

Efter tiden i KIK tog Dreberg över som tränare i Hässleholms HK, och förde på tre år laget från botten i trean till att bli ett topplag i division II. Det senaste två säsongerna har Christer Dreberg varit tränare för division II-laget Kallinge/Ronneby, ett uppdrag han självmant valde att lämna i vintras när resultaten uteblev. KIK tog första kontakten med Dreberg i onsdags.

Två dagar senare var kontraktet klart.

– Jag har haft en del förfrågningar, mestadels från seniorlag. Men det här kändes mest seriöst, proffsigt, genomtänkt och spännande, säger Dreberg.

Visionen?

– Att vi ska bli regionens lag, att talanger från hela nordöstra Skåne ska komma hit för att få chansen att utvecklas som hockeyspelare. Sedan... KIK var "Årets Ungdomsförening" i Kristianstad 2005. Det är vi inte i dag. Och även om vi inte aspirerar på att få den utmärkelsen igen så kan vi bli bättre. Det viskades lite om en sportcheftjänst. Och visst, Christer Dreberg kommer att ta över några av de arbetsuppgifter som tidigare sportchefen Joakim Johansson hade, framför allt på marknads- och sponsorssidan.

Men sportchef är han inte, och någon renodlad sportcheftjänst kommer heller inte att finnas i klubben framöver. Arbetsuppgifterna fördelas istället på fler aolika personer, inte minst på A-lagstränaren Per Ljusteräng.

Ljusteräng och Dreberg kommer också att ha ett nära samarbete, det är ett led i arbetet att utveckla nya unga talanger i klubben.

– Det var också en av sakerna som lockade mig, på det här sättet släpper jag ju inte seniorverksamheten, säger Dreberg, somär tänkt att fungera som en länk mellan juniorverksamhet och A-lag.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.