Annons

Duplantis: "Extra vikt på mina axlar"

Armand Duplantis har OS-guld, VM-guld och världsrekord.
Ändå finns det en tävling som han känner extra press inför: Diamond League på Stockholms stadion.
– Det blir som extra vikt på mina axlar.
Friidrott • Publicerad 1 juli 2023
Armand Duplantis.
Armand Duplantis.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Familjen kommer att vara på plats på Stockholms stadion. Flickvännen Desiré Inglander och hennes familj också. Dessutom andra svenskar som genom åren har visat sitt stöd.

Åskådarna innebär att Diamond League-tävlingen skiljer sig jämfört med andra.

Annons

– Det är den viktigaste. Varje gång jag står där ute vill jag vinna men nu är det en extra press, man känner en annan vikt på sina axlar med tanke på att det är hemmapublik, säger Armand Duplantis.

– Jag vill prestera bra, göra något bra.

"Hoppa lägre"

Press och förväntningar är inget som är nytt för 23-åringen.

Han har redan skämt bort den svenska publiken med världsrekord och ädla medaljer, bland annat OS-guld i Tokyo 2020 och VM-guld i Eugene förra sommaren, och är inne på att han på ett sätt får skylla sig själv.

– Det är vad det är. Om jag inte hade velat ha höga förväntningar på mig så hade jag hoppat lägre ... Jag har skapat den här situationen på egen hand. Man får inte fokusera på det allt för mycket, jag ger allt på alla tävlingar och det som sker det sker.

Duplantis, som tidigare i veckan hoppade världsårsbästa 6,12 meter vid en tävling i Ostrava, Tjeckien, säger att han också förväntar sig att hoppa högt.

Och efter fyra tävlingar med resultatraden 5,91, 6,11, 6,01 och så 6,12 är han nöjd med var han befinner sig i förberedelsefasen till sommarens VM i Budapest i augusti.

"Inte ska missa"

Helt tillfredsställd är han dock inte.

– De senaste två tävlingarna har varit bra och jag har lyckats göra bra prestationer, men jag hade velat haft dem lite renare än vad de varit, säger han.

– Det har varit höjder som jag inte klarat som jag inte ska missa. Om jag kan säkra segern på ett "cleant" och effektivt sätt så vore det bra.

Annons

Trots att Armand Duplantis känner av den utomstående pressen och höga förväntningarna, omfamnar han situationen med glädje.

– Jag älskar det, jag går i gång på det. Det är inte bara att det är en tävling i Sverige, det är en viktig tävling i Sverige. Jag vill ha en till Diamond League-seger, säger han.

– Jag vet att det kommer vara personer där för att stötta mig och jag vill hoppa bra framför dem, det är viktigt.

Fakta: Diamond League i Stockholm

Vad: Friidrottens stjärngala är i Sverige, den sjunde deltävlingen av 14, och är precis som konstaterats en hel del stjärnor att ha koll på.

När: Söndag, från klockan 15.43 men första Diamond League-tävlingen är damernas diskus klockan 17.14.

Var: Stockholms stadion.

Stjärnkollen (urval): På damsidan kan det vara värt att ha koll på amerikanskan Valarie Allman, diskus, Ivana Vuleta, Serbien, Tyskan Malaika Mihambo och ukrainskan Maryna Bech-Romantjuk, längd, Tobi Amusan, Nigeria, 100 m häck. För herrarna handlar mycket om svenske stavhopparen Armand Duplantis, Akani Simbine, Sydafrika, 100 m, Mykolas Alekna, Litauen, Kristjan Ceh, Slovenien och Daniel Ståhl, diskus, norrmannen Karsten Warholm, 400 m häck.

Svenskkollen (urval): Duplantis och Ståhl, så klart. Men det finns fler som tävlar på stadion. Andreas Kramer, 800 m, Simon Pettersson, diskus, Sara Lahti, 5 000 m, Tilde Johansson, längd, Henrik Larsson, 100 m, Caisa-Marie Lindfors, Emma Ljungberg, Emma Sralla, diskus.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons