Annons

Chockförlust mot Varberg – guldchansen borta

Konsekvensen av chockförlusten mot Varberg kunde bara mildras av Kalmar FF – men därifrån kom ingen hjälp.
Efter Djurgårdens 2–3 hemma mot Varberg ligger vägen till SM-guldet öppen för Malmö FF.
Fotboll • Publicerad 28 november 2021
Djurgårdens Edward Chilufya deppar. Varberg vann med 3–2 och chansen till SM-guld försvann när Malmö senare slog Kalmar med 1–0.
Djurgårdens Edward Chilufya deppar. Varberg vann med 3–2 och chansen till SM-guld försvann när Malmö senare slog Kalmar med 1–0.Foto: Erik Simander/TT

Malmös 1–0-seger borta mot Kalmar innebär att den regerande mästaren är fyra poäng före Djurgården inför den sista omgången på lördag.

Vid oavgjort mellan Elfsborg och AIK på måndagskvällen kan Malmö FF duka upp till ett spontant guldfirande.

Annons

Annars talar det mesta för att SM-guldet säkras mot Halmstad hemma på lördag.

Besvikelsen var enorm i Djurgården.

– Vi släpper in alldeles för billiga mål. Det får inte hända om man ska vinna allsvenskan, säger Haris Radetinac till Discovery+.

Det krävdes ingen avancerad tränarutbildning för att förutse matchbilden på Tele 2. Djurgården behövde ösa på för tre poäng. Varberg kunde vänta på sina lägen.

Oavgjort mot både Elfsborg och Kalmar FF i de senaste två bortamatcherna visade vad Joakim Perssons taktiskt slipade och hårt arbetande kollektiv är kapabelt till.

Varberg backade hem med hela laget, skar av ytor, gjorde det trångt och svårt för Djurgården att ta sig runt eller igenom. Bommen var fälld, ordentligt låst och Djurgården hade stora problem att komma över nyckeln.

"Vi måste ha tålamod", predikade tränaren Thomas Lagerlöf i förhandssnacket.

Offside vid stolpreturen

Den som vill lägga nävarna på Lennart Johanssons pokal i den här säsongens ovissa guldstrid behöver – förutom nödvändig skicklighet – också ha lite marginaler på sin sida.

Nicklas Bärkroth prickade stolpen efter en kvart sedan Rasmus Schüller vunnit bollen på mitten. Kalle Holmberg var först på returen, slog in vad han trodde var 1–0 men flaggan var snabbt uppe. Med någon halvmeter befann sig Holmberg i offsideposition när Bärkroth sköt.

Varberg hade länge nästan inget att säga till om offensivt, men det behövs bara en hörna eller ett långt inkast för att hota vilken motståndare som helst.

Annons

Hörnmålet kom i den 33:e minuten.

Alexander Johansson, serverad av Victor Karlsson, smet in mellan Jacob Une Larsson och Kalle Holmberg vid främre stolpen. Jacob Widell Zetterström var på nicken med näven men kunde inte styra ut bollen.

Brände straff

Med sex sekunder kvar av tilläggstiden kom Alexander Johansson galet in i duellen med Haris Radetinac – och Djurgårdens straff var solklar.

Magnus Eriksson, lagets ledare och före matchen utsedd till säsongens spelare, klev fram.

Han tog god tid på sig, slog straffen till vänster om Philip Mårtensson, men dit gick Varbergs målvakt, i blott sin femte start för säsongen och för dagen ersättare för skadade Stojan Lukic.

– Vi skapar, men måste höja oss och jag måste sätta straffen, säger Eriksson till Discovery+.

Kvittering – och ras

Höjningen kom direkt i andra. Radetinac lyfte in till Edward Chilufya som nickade in 1–1.

Lyftet mot tre poäng och fortsatt press på Malmö FF? Inte alls. Djurgårdens oförmåga att försvara sig vid hörnor utnyttjades av inhopparen Ryan Moon. Sydafrikanen snappade åt sig bollen vid bortre stolpen.

Djurgården hade då 32 minuter på sig att vända matchen och hålla liv i gulddrömmen.

Tre minuter senare drogs rullgardinen ned och åtskilliga av de 23 227 åskådarna reste sig och lämnade arenan. Inhopparen Albin Winbo rullade in 1–3 efter bara två minuter på planen.

På tilläggstid utnyttjade Joel Asoro ett missförstånd och tryckte in reduceringen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons