Eje brinner för frisk-vården
Egentligen var tanken med det här reportaget att skriva om Eje Johanssons
inlinesåkning till och från jobbet. Varje dag brukar nämligen Hässleholms 65-årige fritidschef ta sig från hemmet i Tyringe de tolv kilometerna till jobbet i Hässleholm via inlines.
Men dagen innan Bladetsporten ringer Eje för att boka intervjun blir fritids- chefen påkörd bakifrån på väg till jobbet. Mitt i ett skridskoskär tacklas han av en Saab, och bryter både vänsterarmen och vänsterbenet.
Så när Bladet träffar Eje har han både arm och ben i knallgult gipspaket.
Dessutom är han bra mycket mer intresserad av att prata om Hässleholms kommuns hälsosatsning än om sitt eget motionerande.
För det är väl så, när man idrottat hela livet som Eje gjort, både på elitnivå och motionsnivå, så är det inte så mycket att snacka om längre. Det är en del i livet som är lika naturlig som att äta eller sova.
För utan gipsklumpar på armar och ben brukar Eje utöver inlinesåkningen också styrketräna ett par dagar i veckan, antingen på Nautilus i Hässleholm, eller på Tyrs hov hemma i Tyringe. Dessutom spelar han hockey med veteranlaget i Tyringe på vintrarna.
Hockeyn har han med sig sedan barnsben, Eje debuterade faktiskt som spelare i Åseles A-lag redan som 13-åring och spelade i elitserien med Björklöven (som då hette IFK Umeå) som 19-åring.
Att han hamnade i Skåne och Tyringe i början av 60-talet berodde på att han erbjöds en heltidstjänst som idrottslärare i bygden, kombinerat med spel i Tyringe Hockey.
– Jag blev spelande tränare, berättar Johansson.
Sista hockeymatchen som aktiv spelare gjorde Eje som 42-åring. Sedan dess har det bara blivit idrott på motionsnivå – och som ledare.
Som hockeytränare har Eje gått alla utbildningar som finns i Sverige – och dessutom varit i stora delar av världen för att prova på hur andra hockeylag tränar. I mitten av 60-talet tillbringade han en och en halv månad i Sovjet, året efter var han en månad i Tjeckien – och han har också varit i USA och träffat olika NHL-lag.
Tro det eller ej – men Hässleholms fritidschef nobbade faktiskt ett proffskontrakt med Pittsburg Penguins!
– Jag hade kommit till klubben för att se hur de tränade, och hade ingen tanke på att värvas som spelare av dem. Men då var jag i väldigt fin form, jag hade ju tränat i princip varje dag under en treårsperiod – så managern erbjöd mig ett proffskontrakt med klubben. Jag trodde han skämtade och tackade nej, minns Eje.
Även om Eje så småningom insåg att klubben menade allvar, och erbjöd 68000 dollar och ett PR-kontrakt (1968!) så tackade han ändå nej, och reste hem till Sverige.
Och har väl egentligen aldrig ångrat att det inte blev någon NHL-sejour. För Eje Johansson är en sådan människa som hela tiden sätter upp nya mål i livet.
Som att få igenom bygget av Tyrs Hov Sportcentrum under 60-talet.
Eller som nu: Att dra igång en fungerande verksamhet med förebyggande friskvård i Hässleholms kommun.
Ett ämne som ligger Eje varmt om hjärtat:
– Det borde vara ett projekt som prioriteras av varenda företag eller organisation. Det finns stora pengar att spara i minskad sjukfrånvaro.
I Hässleholms kommun har kostnaderna för sjukfrånvaron konstant stigit. 1997 kostade sjukfrånvaron kommunen 66 miljoner kronor – 2001 hade kostnaden ökat till 144 miljoner.
Men nu hoppas fritidschefen att trenden snart ska vända – att sjukfrånvaron ska minska.
För det senaste året har ett friskvårdsprojekt dragits igång – med syfte att förbättra hälsan hos kommunens 4100 anställda. 4,5 miljoner kronor avsätts till friskvårdsarbetet under tre års tid.
Sjuksiffrorna för varje förvaltning har nu gåtts igenom, ett arbete som visat att skillnaderna mellan olika förvaltningar är stora. Inte oväntat finns också de flesta sjukskrivningarna på förvaltningar som tvingats till nedskärningar, exempelvis omsorgen.
– Sanningen är ju att man med en bra kondition och styrka lättare står emot påfrestningarna i arbetet, inklusive om det handlar om saker som känns mentalt jobbiga. Vi människor är ju som en bil – sköter man om bilen och servar den regelbundet så fungerar den bättre i alla väderlekar, säger Eje Johansson.
Olika föreläsningar och motionsprojekt för de kommunanställda och olika företag har också genomförts under de senaste åren.
– Vi har ordnat flera "friskaktiviteter" i kommunen, också i samarbete med Osbys, Perstorps och Östra Göinges fritidsförvaltningar, berättar Eje.
Projektet med föreläsningar om folkhälsa och chefsansvar heter "Hälsolyftet", och visar på hur det i dag ser ut med ohälsan och vad som kan göras för att förbättra kostnadsbilden.
Fritidsnämnden har också ansvaret för folkhälsorådet i kommunen och arbetar med sex prioriterade områden:
1. Rörelse – kondition och styrka. 2. Att äta rätt. 3. Att sluta röka. 4. Nära kommunikation med nätverksgrupperna ute i kommunen. 5. Fördelning av folkhälsobidrag och 6. Föräldrastödjande arbete och nära samarbete med kommunens friskvårdskonsulent.
När kan vi börja se effekterna av arbetet då?
– Det tar förmodligen tid innan antalet sjukskrivningar minskar. Allt sånt här arbete tar tid, men uppföljning av grupperna kommer ändå att visa fördelarna med att arbeta förebyggande, säger Eje, och fortsätter:
– Det sägs ofta i kommuner att skola, omsorg och vård är kärnverksamheter – i stället för vård borde det vara friskverksamheter som ska betecknas som en kärnverksamhet. Då kommer också vården att kosta mindre.
FaktaEje Johansson
Ålder:Fyller 65 i september.
Bor:Tyringe.
Född:Kalix, men uppväxt i Åsele.
Familj:Hustru Gun, två söner, en dotter och sju barnbarn.
Yrke:Fritidschef i Hässleholms kommun.
Aktuell:Ivrig förespråkare för friskvård och motion i alla dess former – och själv en flitig motionsutövare.