Ekberg vill inte bli fyra igen: "Sjukt laddad"

Niclas Ekberg har redan förlorat en bronsmatch mot Spanien i ett VM på hemmaplan.
Han vill inte göra det igen.
– Jag kommer vara sjukt laddad för att knipa en bronspeng, säger Ekberg.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Handboll • Publicerad 29 januari 2023
Niclas Ekberg under handbollslandslagets pressträff dagen innan bronsmatchen mot Spanien i Handbolls-VM.
Niclas Ekberg under handbollslandslagets pressträff dagen innan bronsmatchen mot Spanien i Handbolls-VM.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var med trötta steg som spelarna i handbollslandslaget kom hasande till hotellreceptionen i Älvsjö, för att svara på frågor dagen efter semifinalsmällen mot Frankrike.

– Det är tungt, frustrerande. Man hade ju en dröm när turneringen startade att få stå i en VM-final på hemmaplan, säger Niclas Ekberg.

Den 34-årige högersexan har varit i exakt den här situationen förr, även om det var ett tag sedan. I hemma-VM 2011 förlorade Sverige semifinalen mot Frankrike och fick spela en bronsmatch mot Spanien, som sedan också förlorades.

– Det var ju en annorlunda situation för mig, jag var inte så rutinerad om man säger så. Nu har man väl ett lite annat "mindset". Då var det väldigt mycket att man bröt ner sig själv och det var bara mörkt efter semifinalförlusten och jag hade svårt att ladda om.

– Nu känns det som att man har lärt sig mycket under vägens gång. Man har varit med om många förluster som har varit tunga, det har man väl lärt sig av. Så jag tror att jag hanterar situationen bättre nu. Jag kommer i alla fall vara sjukt laddad för att knipa en bronspeng.

TT: Med tanke på erfarenheten från 2011, vad kan du säga för kloka ord till dina lagkamrater?

– Jag har väl tryckt lite på att man inte ska glömma att varje turnering lever sitt liv. Det är nästan aldrig helt samma grupp, och därför tycker jag att det är jäkligt viktigt att man kan få ett snyggt avslut på en turnering med just den gruppen. Jag tror att det kan vara en bra motivationsfaktor för många.

För de svenska spelarna handlar lördagen om att städa undan semifinalförlusten i skallarna. Och sedan att blicka fram emot bronsmatchen inför storpublik i Tele2 arena.

– Vi ska först och främst inte glömma det som har varit innan i turneringen. Vi har spelat fantastiskt bra och ska inte tvivla på att vi är ett bra lag, säger Ekberg, som på grund av coronapandemin valde att tacka nej till landslagsspel vid VM-silvret 2021.

Därför har Kielproffset fortfarande ingen VM-medalj i prisskåpet.

– Hela min karriär har präglats av inställningen att jag vill vinna medaljer. Jag kommer vara taggad till tusen och ge allt jag har kvar i kroppen för att ta en bronsmedalj, säger han som blev stor EM-guldhjälte mot just Spanien för ett år sedan.

– Återigen har vi visat att vi tillhör världstoppen nu och tar vi en bronspeng i morgon så är det ett nytt bevis på att vi är ett väldigt, väldigt bra landslag.

För trebarnspappan Ekberg, som har familjen på plats under finalhelgen i Stockholm, är VM-turneringen karriärens 13:e mästerskap i den svenska landslagströjan. Nästa år väntar EM i Tyskland och sedan förhoppningsvis också ett OS i Paris för Blågult.

Ekberg stänger inga dörrar inför framtiden.

– För mig är det en så otroligt stor ära att spela i landslaget, så jag ser det inte som någon tidsgräns att "nu är det slut". Det kommer komma av sig själv när kroppen säger ifrån, fram tills dess är det är rätt svårt att prata om det. Jag kör så länge kroppen håller och knoppen vill, säger Ekberg, vars nuvarande kontrakt med THW Kiel löper ut sommaren 2024.

Niclas Ekberg var med på hemma-VM 2011. Arkivbild.
Niclas Ekberg var med på hemma-VM 2011. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Fakta

Svenska VM-medaljer

Sveriges handbollsherrar har tagit medalj i VM tolv gånger – fyra av varje valör. Alla medaljer:

Guld: 1954, 1958, 1990, 1999.

Silver: 1964, 1997, 2001, 2021.

Brons: 1938, 1961, 1993, 1995.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.