Annons

Elin Aspnäs blir av med sitt EM-brons

Nu är det bekräftat. Elin Aspnäs blir av med sommarens EM-brons i dressyr. Ett väntat beslut för familjen Aspnäs. "Det värsta är att det kan hända igen. Man vet aldrig när man kan vara glad", säger tränaren och tillika Elins pappa Mats Aspnäs.
Sport • Publicerad 8 januari 2009

Marddrömsmånaden är över. När den nio sidor långa domen från det internationella ridsportförbundet (FEI) kom sent på tisdagskvällen stod det klart att Elin Aspnäs får lämna tillbaka sitt EM-brons i ponnydressyr.

Den två månader långa avstängningen som också fanns med i domen ses redan som avtjänad eftersom Elin varit avstängd under utredningen.

Annons

- Det var ett väntat beslut. Det är några som har trott på en betydligt längre avstängning, men vi visste väl ganska tidigt att det skulle bli så här, säger Mats Aspnäs när Bladetsporten når honom på telefon från familjens semester i USA.

Hur reagerar Elin på beslutet?

- Hon tycker så klart att det

är jättetråkigt, men hon var beredd på detta. Det kom inte som en chock. Och det är som många konkurrenter också sagt till oss, prestationen kan ingen ta ifrån henne. Att någon jävel sen stoppat något i vår flaska är ju som det är. Anledningen till att utredningen dragit ut på tiden är den polisutredning om sabotage som samtidigt pågått.

- I domen nämner FEI att de övervägt att vänta tills polisutredningen var klar, men att det inte längre var nödvändigt eftersom Elins avstängning redan är avtjänad, säger informationschef Lotta Amnestål på det svenska ridsportförbundet. Hur fick då Elins ponny Tim det otillåtna ämnet lidocaine i urinen? Ett ämne som används som bedövning på människor. I familjen Aspnäs är man säkra på sin sak - det handlar om sabotage.

- Det är så klart jättesvårt att bevisa. För att få en omprövning på beslutet måste man hitta den skyldige och inte ens då är det säkert att det räcker.

Ni har era misstankar om vem som ligger bakom?

- Det finns ju saker hos polisen, men vi kommenterar inget mer om det. Vi ska prata mer med polisen när vi kommer hem, säger Mats Aspnäs. - Det är många som pratar om hur enkelt det kan vara att förstöra för någon annan. Man tror ju inte att det ska hända, men nu har det hänt. Och det värsta är att det kan hända igen. Man vet aldrig när man kan vara glad.

Elin och hennes familj försöker nu se händelsen som överstökad.

- Elin har varit fruktansvärt stark och verkligen knutit näven. Det var som hon sa här tidigare, de har försökt slå henne på tävlingar och när det inte lyckades försöker de förstöra utanför det sportsliga.

Annons

För Elin Aspnäs är ponnytiden över. Nu väntar tävlingar med de stora hästarna. Och med större säkerhet.

När tävlingarna börjar igen kommer det svenska laget att samarbeta mer för att se till att något liknande inte sker igen.

- Vi kommer agera annorlunda och samarbeta mer med de vi har förtroende för. Tittar man på de stora tävlingarna lämnas hästarna aldrig ensamma, hästskötarna sover till och med i en speciell box. Några sådana möjligheter har ju inte vi, menar Mats Aspnäs.

Med SM-guld och medaljer i Nordiska mästerskapen satsar nu Elin Aspnäs på att ta en landslagsplats även med stor häst.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons