EM-silver i lag för Zetterman och Faijermo

EM-silver i lag. Alexander Zetterman och Mimmie Faijermo gjorde stor succé på ponny-EM i hoppning.
Sport • Publicerad 3 augusti 2004

Storbritannien vann överlägset.

Om andraplatsen var det stenhårt. Det blev omhoppning mellan Sverige, Frankrike och Danmark.

Och det var Sverige som hade marginalerna på sin sida. Svenskarna var tre sekunder före det franska laget.

Och glädjen var förstås stor.

– Vilken sammanhållning och vilken kämpaglöd, säger en strålande glad lagledare Louise Haaga efter finalen.

I det svenska laget red Sara Nytorp, Mimmie Faijermo, Amanda Kjellberg och Alexander Zetterman. Det var ryttarnas första EM medaljer och det var även mycket nära en individuell medalj för Alexander.

I den första omgången av den individuella finalen som reds i 1.40 var Alexander bäst i startfältet. I nästa omgång använde man sig av omvänd startordning vilket innebar att Alexander startade sist. Han låg på medaljplats ändå fram till det sista hindret där det sedan, liksom för många andra till och med för storfavoriterna, tog stopp. Förutom att underlaget inte var det bästa var banorna mycket tuffa.

– Propositionen angav att finalen skulle ridas i 1.35, nu mätte hindren mellan 1.40 och 1.45, berättar Alexanders mamma Aisling. Utan att räkna med uppvärmningsklassen rör det sig under en sådan här mästerskapshelg om cirka sju rundor. Naturligtvis kände sig Alexander lite besviken då han var så nära.

Men att ändå göra så bra ifrån sig och ta medalj med laget är en jätteprestation. Speciellt när Queen varit sjuk tidigare under säsongen och inte kunnat följa sin ursprungliga tävlingsplanering. Ekipaget har fortfarande flera mästerskap framför sig har i och med denna tävling gjort många nya erfarenheter.

Även Mimmie Faijermo lyckades kvala till den stora individuella finalen. Tyvärr kom Mimmie och Sunflight fel på det fjärde hindret och ekipaget uteslöts.

Alexandra Leander

RIDSPORT KRISTIANSTAD
RIDSPORT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.