Emma trea i stortävling

Emma Nilsson fortsätter att imponera på golfbanorna. I helgen såg 15-åringen till att presentera sig internationellt – genom att bli trea i Franska Öppna, bland Europas bästa juniorer.
Sport • Publicerad 15 april 2009
Emma Nilsson.
Emma Nilsson.Foto: 

– Det var en överraskning, och långt över förväntan. Jag var ju mest med för att få lite internationell erfarenhet. Jag hade varit glad om jag klarat cutten, säger Emma, som i vintras debuterade i juniorlandslaget.

Fem svenska juniortjejer fanns med på landslagsuppdraget i Frankrike. Tävlingen är öppen för juniorer upp till 21 år – Emma Nilsson från Kristianstads GK tillhör därmed de yngsta i hela startfältet.

Men det stoppade knappast fjolårets JSM-vinnare. I det inledande slagspelet gick Emma första dagen på 75 slag, andra på 72, och landade därmed på en 16:e plats. De 32 bästa tjejerna i tävlingen gick vidare till matchspel. Av svenskorna var det två som lyckades ta sig till matchspelet. Johanna Tillström förlorade dock första matchen på 16:e hålet, och kvar i tävlingen att försvara de blågula färgerna var då bara Emma Nilsson.

– Jag mötte en spanjorska i första matchen, en riktigt duktig tjej, berättar Emma.

Efter en jämn kamp vann Emma på det 17:e hålet, och fick i sin nästa match möta en av förhandsfavoriterna, andraseedade holländskan Marike Nivard. Den 18-åriga holländskan spelade riktigt bra – träffade exempelvis 14 av 16 greener... men hon hade ändå inte en chans mot Emma Nilsson. Åhustjejen vann med 3/2.

Hur bar du dig åt egentligen?

– Äh, spelade ut bollen på fairway, lade upp den på green och tvåputtade. Ibland räckte det med en putt, ler Emma, och tillägger:

– Ibland är golf ganska lätt...

I kvartsfinalen besegrade Emma den sista kvarvarande fransyskan på 18:e hålet, och gick därmed vidare till semifinal. Väl där tog dock resan stopp. Irländska Leona McGuire – som sedan vann hela tävlingen – vann över Emma på 18:e hålet efter en match som svängt åt båda hållen under resans gång.

– Precis efter förlusten var jag lite besviken, det var ju ändå så nära att jag tagit mig till final. Men nu är jag jättenöjd, att komma delad trea känns jättebra, säger Emma Nilsson.

I och med den fina placeringen är 15-åringen från Yngsjö med och fajtas om platserna till Solheim junior cup i höst. De sex högst rankade juniorer i Europa plus sex wildcards kommer att få chansen.

– Jag har inte haft en tanke på det innan, men nu har jag det lite som mål i och med att jag fick poäng här.

Nästa mål är också att komma med till EM för spelare upp till 18 år som avgörs i sommar.

Men till den uttagningen borde helgens spel väl definitivt förbättrat dina chanser?

–Ingen aning. Men man kan ju hoppas, säger Emma.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.