En annorlunda biltävling

Bilsport/Kristianstad Artikeln publicerades
Lördagen den 2 september är det dags för Nordiska mästerskapen i biltrial.
Foto:Bo Åkesson
Lördagen den 2 september är det dags för Nordiska mästerskapen i biltrial.

Undrar du vad biltrial är? I så fall har du chansen att uppleva sporten på nära håll nästa lördag.

Då avgörs nämligen Nordiska mästerskapen utanför Näsum.

– Det är häftigt att vara med om en sådan här tävling. Den är inte så vanlig, säger Jeanette Karlsson, ordförande i arrangörsklubben Rocks MK.

Tre gånger tidigare har det anordnats tävlingar i Hultagårdens grustag, fyra kilometer norr om Näsum.

Men då har det handlat om nationella tävlingar under våren, förvisso med en del internationella inslag.

Tidigare har upp mot 30 deltagare infunnit sig inför 300 förväntansfulla åskådare, nästa helg ser antalet anmälda ut att nå knappt hälften.

  – Det är lite tuffare nivå den här gången, men vi hoppas fortfarande på att några extra anmälningar ska trilla in, säger Jeanette Karlsson.

  Det finns fem olika klasser att ställa upp i, där den ena faktiskt är standardbilar. Har du licens för denna typ av körning är du alltså välkommen att ställa upp med din SUV.

  – Skillnaden är väl att man brukar sätta på lite större däck i så fall, säger Karlsson.

  Och förstås noga ha tittat igenom sin försäkring om eventuella skador skulle uppkomma...

  – Ibland går något sönder, men det är snarare så att det är en tekniskt svår bana. Och man kan välja olika vägar att ta sig fram. En liten Suzuki kanske inte tar samma väg som en större Jeep Grand Cherokee.

  Publiken kommer alltså att få se allt från originaljeepar till specialbyggda fordon i de fem olika banorna på grustagets branta slänter.

  Vad är tjusningen med biltrial?

  – Precision, sprutande grus, effekt och millimeterkörning. Det är häftigt att se när bilarna tar sats och sedan tar sig an en utmaning med ett vrål.

  För vilken publik passar detta?

  – Alla som är intresserade av motorsport, skulle jag vilja säga. Och det är en rätt så familjevänlig aktivitet. Allt sker på samma ställe och det händer saker hela tiden.

  – Det är häftigt att vara med om en sådan här tävling. Den är inte så vanlig och många tycker att det är magnifikt att bara se grustaget, säger Jeanette Karlsson.

  Fakta

  NM i biltrial

  Vad: Nordiska mästerskapen i biltrial. Tävlingen består av fem banor som körs två varv.

  Var: Hultagårdens grustag, fyra kilometer norr om Näsum (skyltat från väg 116).

  När: Lördagen den 2 september.

  Tidsschema: 09.00-10.30 besiktning och anmälan, 10.45 förarsammanträde, 11.00 första start, 17.45 prisutdelning.

  Entré: Fritt inträde.

  Klasser: Original, standard, modifierat, promodifierad och prototyp.

  Visa mer...

  Fakta

  Detta är biltrial

  Biltrial är en ganska liten bilsport i Sverige, Norden och Europa. Precis som i trial på motorcykel och cykel handlar det om precisionskörning i terräng, fast med fyrhjulsdriven bil. Lite beroende på var i Sverige tävlingen körs varierar terrängen mycket. I Skåne används mycket grustag, medan det i övriga Sverige överlag körs i skog.

  En tävling körs i fem olika klasser, beroende på hur ombyggda bilarna är. Normalt finns det fem-sju sektioner som man vanligtvis kör två varv. I sektionerna kör man sedan olika svåra spår beroende på vilken klass man kör i. En tävling tar fem-sex timmar, och man får prickbelastning för backning, vidröring av hinder i sektionen och liknande. Man vill få så få straffprickar som möjligt.

  Miljö

  Enligt terrängkörningslagen krävs det dispens för att köra med motordrivna fordon utanför allmän väg. Därför måste vi ansöka om dispens hos Länsstyrelsen, som utreder om det finns risk för miljöpåverkan på djurliv och naturvärden. I grustagets damm lever större och mindre vattensalamander och längst upp i den sydvästra brinken häckar backsvalan. Alla som befinner sig i området uppmanas att visa hänsyn till dessa djur.

  Rocks MK

  Rocks MK, som arrangerar NM i biltrial nästa lördag, är en motorklubb ansluten till Svenska Bilsportförbundet med offroad-körning som främsta inriktning, men även folkrace och bilorientering. Föreningen har ungefär 60 medlemmar i åldrarna tolv år och uppåt. Medlemmarna är bosatta i Blekinge, Skåne, Småland och Halland.

  Visa mer...