En guldkram till Magdalena

Skidskyttekungen Frank Ulrich kastade sig över Magdalena Forsberg och gav henne en riktig guldkram. Den 33-åriga svenska skidskyttedrottningen fick en kunglig mottagning då hon skrev in sig bland de riktigt stora namnen i skidskyttehistorien då hon vann sitt femte VM-guld.
Sport • Publicerad 7 februari 2001
Guldkramen. Förbundskaptenen Kalle Grenemark gratulerar Magdalena Forsberg till femte VM-guldet. Nu är hon en av de stora inom skidskyttesporten. Bild: SCANPIX
Guldkramen. Förbundskaptenen Kalle Grenemark gratulerar Magdalena Forsberg till femte VM-guldet. Nu är hon en av de stora inom skidskyttesporten. Bild: SCANPIXFoto: 

Fem VM-guld är en prestation som bara de båda skidskyttegiganterna tysken Frank Ulrich och Aleksander Tichonov, Ryssland mäktat med tidigare. Och än är Magdalena inte mätt på ära och berömmelse – en ny VM-medalj står på spel i masstartsloppet på fredag.

– Det känns helt underbart. Just nu vill jag bara njuta av den här segern, men det känns onekligen inspirerande just nu. Allt känns bara bättre och bättre, sa Magdalena Forsberg glädjestrålande efter sitt guldlopp.

Uppståndelsen var stor i målområdet i Pokljukas skidskytte-stadion. Alla slet och drog i Magdalena och ville att hon skulle berätta om sitt segerlopp. I blixtrande fart avverkades segerintervjuer på tyska och svenska framför tv-kamerorna för ett tiotal TV-stationer och däremellan hann hon säga några ord i mikrofonerna till ett antal radiostationer och även de skrivande journalisterna hann få några ord med guldmedaljören.

–Det finns egentligen inte ord för Magdalenas prestation i dag. När hon åkte in till sista stående skyttet visste hon att hon bara hade råd med en bom. Trots att hon fick ett bomskott höll hon sig lugn och avslutade skyttet perfekt. Otroligt starkt, berömmer ledaren Kalle Grenemark. Magdalena var inte alls nöjd med sitt skytte innan tävlingen. Hon hann avlossa 60 skott på inskjutningen innan hon blev nöjd med träffbilden.

–Jag kände mig lite spänd inför tävlingen, men när jag sköt fullt i första stående så släppte spänningen och jag visste inför sista skjutningen att jag hade guldläge om jag inte drog på mig mer än ett bomskott och det gick vägen.

När värsta konkurrenten Liv-Grete Skjelbreid-Poiree, Norge sköt två bom på sista hade Magdalena guldchans om hon kunde hålla bössan rätt. Men dramatiken blev stor på skjutvallen när Magdalena missade sitt tredje skott i sista skjutningen. Hon hade inte råd med en miss till.

–Jag kände ingen rädsla för att missa, utan tänkte bara vid varje andetag jag tog slappna av, slappna av...

På vägen in mot mål vågade Magdalena inte riktigt tro på att guldmedaljen var hennes trots att alla svenska landslagsledare stod längs spåret mot mål och var jublande glada när de hejade fram henne. –Jag fruktade Olena Zubrulkova, Ukraina för hon startade några minuter bakom mig och hade gått starkt på de tre första skjutstationerna. Så jag vågade aldrig ta ut segern i förskott.

VM i Pokljuka är på väg att bli Magdalena Forsberg bästa VM-insats. Det började med en sjätteplats, sedan blev det brons och så nu guld. Och på fredag väntar en ny guldchans i jaktstartsloppet.

–Just nu känns det som en spännande utmaning. Självförtroendet är på topp och åkformen känns väldigt stabil, säger Magdalena.n

fakta

n Magdalena Forsberg har sällat sig till de stora mästarna i skidskytte som tagit fem VM-guld. Frank Ulrich, Tyskland (dåvarande DDR) tog guld på distans 1982 och 1983 och i sprint 1978, 1979 och 1981. Aleksander Tichonov, Ryssland tog guld i distans 1969, 1970 och 1973 och i sprint 1976 och 1977.

Magdalenas guldskörd: 1997 i Osrblie i Slovakien i distans och sprint, 1998 i Pokljuka i Slovenien i jaktstart, 2000 i Holmenkollen., Oslo i jaktstart och 2001 i Pokljuka i Slovenien i distans.

Magdalena har dessutom ett silver och fem brons i VM.

Magdalena Forsberg har vunnit 29 världscuplopp.

mark med 86 segrar.

Av Ove Byström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.