En gyllene avslutning för USA:s veteraner

Sport • Publicerad 27 augusti 2004

FOTBOLL

Scenen kunde inte vara större eller bättre vald.

Inte avslutningen heller för den delen.

För USA:s "Fab Five" slutade fotbollskarriären med ett OS-guld efter 2–1-seger mot Brasilien efter förlängning.

Det krävdes inte bara 90 minuters spel, utan dessutom 21 minuters förlängning. Det var då anfallaren Abby Wambach nådde högst efter en amerikansk hörna.

Och hon kunde se på hur bollen seglade in mot målet, där stod brasilianskan Tania och försökte nicka bort den men nådde inte tillräckligt högt.

Och bara ett par minuter senare var det över och bättre kunde knappast inte bli, särskilt inte för fem av USA:s spelare.

Tillsammans har de fått smeknamnet "Fab Five": Mia Hamm, Julie Foudy, Joy Fawcett, Kristine Lilly och Brandi Chastain, alla har de bidragit till att damfotbollen fick sitt genombrott i USA.

Och sedan de fem var med i damernas allra första VM någonsin – 1991 – har USA nått många och stora framgångar.

Ytterligare en kunde läggas till samlingen på torsdagskvällen.

Somliga har sagt att laget är för gammalt, för trötta, eller inte tillräckligt motiverade.

För USA var det andra OS-guldet efter att ha besegrat Norge i finalen 1996. För "Fab five" kunde avslutningen inte bli bättre, i alla fall inte i tävlingssammanhang.

För Hamm, Foudy och Fawcett var det här slutet i landslagströjan, för de andra två är det nära. Men innan dess ska man ut på en avskedsturné i USA för att hyllas.

Nu finns det än mer anledning till det. (TT)

Tobias Österberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.