Annons

"En katastrof för kulturen och idrotten"

Näringsförbud, det kallar Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist regeringens beslut att inte lätta på publikrestriktionerna.
– Det är en katastrof för kulturen och idrotten, säger han.
Fotboll (TT) • Publicerad 24 september 2020
Det var ingen publik på Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby i söndags.
Det var ingen publik på Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby i söndags.Foto: Claudio Bresciani/TT

Idrotten har väntat på ett besked om lättnader av publikrestriktionerna. Folkhälsomyndigheten har flaggat för att man kan tänka sig folksamlingar på 500 personer från 1 oktober. Men med en ökad smittspridning i Sverige, blev regeringens enda besked att restriktionerna kvarstår.

– Det är förödande för oss att ha en regering som fortfarande struntar i att se skillnaden mellan hur man behandlar olika delar i samhällsverksamheter. Det går inte att begripa, än mindre acceptera inom en rörelse som håller på att gå under, säger Enquist.

Annons

– Vi kan till och med stå ut med betydligt skarpare förutsättningar än vad andra verksamheter har, men det här är ett näringsförbund som specifikt bara riktar sig mot oss. Det är en katastrof för kulturen och idrotten, och visar tyvärr vad regeringen prioriterar.

Jämför grannbyggnaderna

Enquist gör en jämförelse mellan Friends arena, AIK:s hemmaarena som inte får ta in någon publik, och köpcentret Mall of Scandinavia som ligger intill och som 20 000-30 000 personer kan besöka dagligen.

– Där (köpcentret) uppmanar man bara till allmän försiktighet. Vi kan kräva försiktighet (på Friends arena), med vakter och särskilda sittplatser och särskilda ingångar, säger han.

– Menar man på fullt allvar att 500 personer på AIK, Djurgården, Hammarby eller Göteborg är den stora skillnaden när det gäller att bekämpa smittspridning i samhället?

Tappar intäkter

Enquist säger att han inte kan bedöma vad regeringens besked kan innebära för elitfotbollen som riskerar att få genomföra en hel säsong utan publik.

– Men vi kommer att tappa relationen till supportrar som tröttnar. Vi är en självfinansierande idrott som hämtar in våra medel från supportrar och sponsorer. En väldigt stor del av intäkterna kommer att ta skada. Klubbarna skulle redan nu ha börjat med säsongskortsförsäljning till nästa år, det är klart att det hänger i luften.

Ishockeyligan SHL:s vd Michael Marchal hade liksom Enquist hoppats på ett besked om utökad publik. Han säger att det blir allt kämpigare hos klubbarna.

– Vi är ju i en period där den löpande likviditeten brukar komma från publikintäkter, de intäkter som används för att betala sina räkningar och skatt och löner. Så det är kämpigt i klubbarna, och kämpigare blir det i takt med att serien rullar på, säger Marchal.

Dålig tajming?

Han hoppas att det inom kort ändå ska komma ett besked om lättnader av publikrestriktionerna eftersom regeringen så sent som i förra veckan flaggat för det.

– Vi har tagit fram våra protokoll, väldigt noggrant och seriöst tycker vi själva, för att visa att vi kan sköta oss. Det hade varit skönt om vi hade fått lite betalt för det. Förhoppningen är att regeringen sett det och hade tänkt ge ett besked i linje med hur vi vill ha det, men att man tycker att tajmingen inte är så bra just nu med tanke på den ökade smittspridningen, säger han.

– Förhoppningsvis lugnar det ner sig så att vi kan få ett besked om någon eller några veckor. Och dröjer det så får vi helt enkelt anpassa oss till situationen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons