En snabb och målrik fotbollskarriär

Från division III till U21-landslaget på ett halvår. Hälsingekometen Johan Oremos fotbollskarriär är en snabb och målrik historia. Men på Strömvallen tänker han stanna. Åtminstone ett tag.
Sport • Publicerad 25 maj 2007
Från division III till U21-landslaget. Johan Oremos fotbollskarriär har varit både snabb och målrik.BILD: SCANPIX
Från division III till U21-landslaget. Johan Oremos fotbollskarriär har varit både snabb och målrik.BILD: SCANPIXFoto: 

I höstas spelade 20-åringen från Mohed utanför Söderhamn i division tre. I vår har hans allsvenska framfart i Gefle resulterat i fyra mål, matchavgöranden och feta rubriker. Med en sådan karriärhastighet har Oremo redan blivit jämförd med en annan stor fotbollshälsing, Tomas Brolin.

Men anfallstalangen trivs bra på Strömvallens konstgräs.

– Det är en ära att få spela i U21-landslaget, säger han. Jag har nog inte fattat det här riktigt än. Men det är fortfarande Gefle som har gett mig chansen och som jag spelar med till vardags, så det är bara att koncentrera sig på träningarna och göra så bra det går.

När Oremo packade trunken och flyttade från Mohed till Gävle så var det med målsättningen att få göra ett och annat allsvenskt inhopp under sin debutsäsong i Gefle.

Verkligheten fick en annan och sagolik inledning.

– Jag vet faktiskt inte varför det har gått så bra.

– Men när jag hade skrivit på i oktober började jag köra fem, sex gånger i veckan hemma direkt. Jag fick ett styrkeprogram av Gefle som jag körde två, tre gånger i veckan och så körde jag kondition tre, fyra gånger i veckan också. Det var det bästa jag kunde ha gjort, jag kom till Gefle med skaplig grundfysik.

Det var efter sina 25 mål i division III förra säsongen, först i Bollnäs och sedan i Söderhamn, som Gefle visade sitt intresse. Djurgårdens locktoner kom för sent.

– När Gefle kom med sitt kontraktsförslag var man ju i sjunde himlen. Det fanns inte så mycket att tveka på. När Djurgården ville att jag skulle komma ner och träna hade jag redan bestämt mig.

Geflesteget har Oremo inte funnit anledning att ångra. Och inte bara för att han lyckats så bra på planen.

– Alla är skitsnälla och vi är bra kompisar allihop så det är ett jäkla trevligt gäng att vara i. Och de tog tag i en på en gång och Pelle (tränaren Per Olsson) är väldigt strukturerad. Han kör mycket spelsystem på träningarna och vi gick ut på konstgräset den 7 januari. Att ha tränat ute i flera månader gör sitt till att det blir bättre.

I bandyfästet Hälsingland visade Johan Oremo många idrottstalanger under pojkåren. Det kunde till och med ha blivit ishockey för honom. Han hann vara med i Hälsinglands tv-pucklag innan fotbollen tog över.

– Det är fotboll jag jämt har tyckt varit roligast.

– Hittills har det gått bra.

Det finns nog fog för att tro på en fortsatt lyckosam karriär. U21-landslagets ene förbundskapten Jörgen Lennartsson uttryckte sig i nästan lyriska ordalag om Oremo när han presenterade U21-truppen inför mötet med Schweiz 5 juni:

– Det har nog aldrig varit så lätt att ta ut en debutant. Vi har sett att han har gjort mål, och det är jätteviktigt. Men vi är fascinerade av hans mogenhet och arbetsinsats för laget. Många unga forwards som kommer fram är lite grann av nya generationens forwards, det är mycket de och bollen. Oremo gör ett enormt arbete för laget, löper, öppnar upp ytor för sina medspelare, skapar hål i motståndarens försvar, han är bra rättvänd, han är bra felvänd, fysiskt stark. Och han har grym karaktär, hoppas den attityden håller i sig. Det ska bli mycket spännande att få jobba med honom de här dagarna. (TT)

Peter Wikström

a Johan Oremo

Född:24 oktober 1986.

Bor:Gävle, tidigare Mohed utanför Söderhamn.

Klubb:Gefle IF, kom från Söderhamns FF till den här säsongen.

Moderklubb:Moheds SK.

Position:Anfallare.

Aktuell:Har gjort fyra mål i allsvenskan i vår, uttagen i U21-landslaget till matchen mot Schweiz 5 juni.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.