En vecka efter olyckan: Faijermo vinnare i Flyinge

Vilken idrottstjej. 18-åriga Mimmie Faijermo svarade för en närmast heroisk insats genom att utklassa övriga 19 startande i Young Rider Krafft-finalen vid Flyinges Grand Prix-hoppningar.
Sport • Publicerad 10 december 2007

Denna härliga seger tog hon på Soleda K, samma häst hon knockade alla i Agria-finalen i Globen i Stockholm Horse show för drygt en vecka sedan – en seger som snart förbyttes i sorg.

Ett och ett halvt dygn senare drabbades hon av en katastrof. Paska, hennes andra topphäst hemma i stallet, förolyckades nämligen i en tragisk olycka ett stenkast från ridanläggningen i Hjärseke.

Efter en tung vecka kom hon tillbaka till tävlingsarenan till en tävling, som av flera olika anledningar var mycket viktig för henne. Det gällde att så fort som möjligt komma tillbaka men också att göra en bra tävling i Young Krafft Cup-tävlingen med slutlig final i Scandinavium frampå vårkanten. I Flyinge-finalen av Young Rider Krafft-kvalet, den tredje av fem, utklassade hon samtliga konkurrenter efter en insats på hästryggen som gick hem hos alla i den fullsatta Flyinge-hallen. Hon visade här ett fantastiskt mod och en själsstyrka som trotsade det otroliga – att ha så stark koncentration för att vinna denna tävling efter allt som hänt, tillika med hela svenska Young Rider-eliten på startlinjen.

Avslutningen blev dessutom dramatisk. Av klassens 20 startande gick nio till omhoppning. Linn Widmark, St Lundby ledde med dryga tre sekunder före Madeleine Smith, Linköping, när Mimmie Faijermo som sista startande kom in på banan. Det blev en ny kanonritt i omhoppningen för Mimmie - dryga fyra sekunder snabbare än då ledande Linn Widmark och inte en touch på något hinder...

– Underbart att komma igen efter det tragiska med Paska. Nu satsade jag allt på 9-åriga Soleda K i omhoppningen och allt gick vägen. Jag tror mycket på Soleda K – det blir snart tal om att rida 1.50 m-hoppningar.

Mimmie Faijermo var också bäst av ungdomarna med en tredjeplats i den gemensamma kvalklassen för ungdomscupen och Lilla rundan, en klass med 110 startande. I Flyinge-tävlingarna har även familjerna Zetterman/Sjögren i Sölvesborgs ridklubb haft framgångar i de nationella tävlingarna. Alexander Zetterman var således fyra i den klass Mimmie vann efter ett retligt nedslag på Laetitia. Hade inte detta inträffat hade han blivit tvåa. Alexander Zetterman startade sista tävlingsdagen med en fjärdeplats på Kricket du Hequet i ackumulatorhoppningen och var sedan nia i finalen på Lilla rundan med Kensington T. Här tog för övrigt Jörgen Larsson sin tredje seger i Flyinge på Royne Zettermans häst, 15-årige Summer Quest - andra meetinget i höst denna häst vinner tre klasser.

Även Daniel Zetterman och pappa Royne har tagit flera framskjutna placeringar i Flyinges nationella hoppningar liksom Stefan Sjögren med dottern Lina, Maria Fieber/Anders Wemlerth, också Sölvesborg. Vinslöv har också fått del av prispengarna genom Satu Liukkonen och Lorenzo Calabro.

Leif Flintvall

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.