Annons

Enqvist får kvala till Stockholm Open Utländska toppnamn i SO skapar problem för svenska spelare

Årets startfält i Stockholm Open innehåller en rad utländska toppnamn. Det är bra för publik och turneringen – men inte för de svenska spelarna. Några, bland annat trefaldige segraren Thomas Enqvist, kan nu tvingas att kvala till turneringen.
Sport • Publicerad 10 september 2003
Per Hjertquist
Per HjertquistFoto: 

Startfältet till Stockholm Open presenterades på tisdagen, men det största namnet, Andre Agassi, USA, har varit klart sedan ett par månader. Han kompletteras nu av bland annat följande namn:

Holländaren Sjeng Schalken, rankad elva i världen och kvartsfinalist i US Open nyligen. Mardy Fish, en av flera spelare i den nya amerikanska tennisgenerationen. Gillar att spela serve och volley och har haft sitt genombrottsår på touren 2003.Fernando Gonzalez, Chile, känd för sin "allt eller ingenting"-stil. Slår fruktansvärt hårt och spelar kompromisslöst. Räckte bland annat till kvartsfinal i Paris tidigare i år.

Annons

Dessutom kommer också fjolårssegraren, Paradorn Srichaphan från Thailand, och finländaren Jarkko Nieminen. De många utländska stornamnen lyfter turneringen, men kan också stjälpa för de svenska spelarna.

–Självklart är det jätteviktigt att få med svenska spelare, vi vill försöka att hjälpa dem tillbaka, säger turneringschefen Per Hjertquist.

För just nu är det ganska många svenska tennisspelare som behöver hjälp.

Veckans ranking ligger till grund för vilka spelare som får en plats i huvudturneringen som avgörs 20–27 oktober. Blott en svensk kan i dagsläget känna sig säker på en plats där, nämligen Jonas Björkman, rankad 38:a i världen.

För övriga svenskar ser det mörkt ut och flera av dem kommer sannolikt att få ta den långa vägen via kval för att få spela turneringen.

Magnus Norman (77:a på rankingen) och Andreas Vinciguerra (86:a) är spelare som annars brukar vara självklara namn i huvudlottningen. Nu, tillsammans med talangerna Robin Söderling och Joachim Johansson, står de utanför på grund av för dålig ranking.

Och värst av allt är det för Thomas Enqvist, han som vunnit Stockholm Open tre gånger i karriären är nu rankad 161:a i världen och inte i närheten av att gå in i turneringen på egen kraft. Stockholm Open förfogar över tre friplatser till turneringen, så kallade wild cards, men frågan är vilka svenskar ska tilldelas dessa, ännu en aspirant är Thomas Johansson som förväntas göra comeback efter sin knäoperation om några veckor.

–Det blir jättesvårt och vi får sitta ned med Davis Cup-kaptenen Mats Wilander och Joachim Nyström för att diskutera. Ska man gå på de yngre som Vinciguerra och Söderling eller rutinerade som Enqvist och Johansson?

Veckan före Stockholm Open inleds måste Hjertquist ha hittat svaret. (TT)

Tobias Österberg

TENNIS STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons