Erik Hjelm tillbaka på isen

När Erik Hjelm tvingades vila hela förra säsongen trodde han att hockeykarriären var över. Men nu gör Kristianstadsbacken comeback – i Karlskrona.
Sport • Publicerad 18 maj 2005
Erik Hjelm
Erik HjelmFoto: 

– Jag har hållit mig lugn i åtta-nio månader, nu borde jag väl vara frisk, säger 22-åringen som tvingats avbryta hockeykarriären på grund av sviterna efter en hjärnhinneinflammation för flera år sedan.

– Jag har saknat hockeyn så mycket, det har varit svårt att hålla sig borta. Den här gången hoppas jag att det ska fungera.

Erik Hjelm, som är hockeyfostrad i Tingsryd, men kom till Kristianstad och KIK för två år sedan, drabbades av hjärnhinneinflammation för snart tre år sedan. Sjukdomen höll honom borta från isen i närmare tio månader – och när han gjorde comeback drabbades han vid ett par tillfällen av kollapser, när han segnade ned medvetslös mitt under match.

Därför rekommenderade läkarna Erik i höstas att sluta tävlingsidrotta, efter att hockeybacken insjuknat i feber bara en vecka efter att KIK gått på is.

Ett beslut Erik Hjelm accepterade, om än med sorg i hjärtat.

– Jag måste väl lyssna på varningssignalerna i kroppen, konstaterade Erik då.

Under hösten och vintern har Erik Hjelm spelat lite squash, men i övrigt gjort som läkarna rekommenderat honom: Idrottat som motion, inte som elitsatsning.

Men nu gör han comeback på isen.

I dagarna blir backen klar för Karlskrona HK – division III-laget som hårdsatsar inför kommande säsong.

– Det har känts bra när jag ökat träningsintensiteten, och nu har jag vilat så länge att jag tror jag ska vara helt frisk. Jag tror det ska hålla den här gången. Att stanna i Kristianstads IK, och försöka ta en plats i division I-laget kändes aldrig som ett realistiskt alternativ för Erik Hjelm.

– Jag skulle inte ta en plats i laget, jag skulle bara hamna på bänken, och det är ju inte det jag vill. Jag pratade lite med en annan lokal klubb, men när sedan Karlskrona hörde av sig kändes det som det mest intressanta. Det blir ju nästan som att komma hem för mig, säger Erik Hjelm.

– Sedan känns division III som en ganska lagom nivå att komma i gång på. Och med tanke på klubbens satsning så blir det förhoppningsvis inte mer än ett år i trean.

Två av Eriks hockeykompisar från ungdomsåren i Tingsryd går samtidigt till Karlskrona.

Oskar Andersson lämnar Glimma Hockey, och dessutom ansluter Olof Pettersson från Tingsryd.

– Det har också påverkat mitt beslut. Det ska bli riktigt roligt att spela tillsammans med Oskar och Olof igen, säger Erik Hjelm. Att lämna Kristianstad känns dock lite tråkigt. Erik Hjelm har trivts bra under tiden han bott här, framför allt med jobbet han har på en målerifirma.

– Men jag har fått jobb som målare i Karlskrona nu, så jag lär väl flytta under sommaren. Jag funderade ett tag på att pendla, men det blir lite väl långt, säger 22-åringen.

Och sen då? Kommer du tillbaka till Kristianstad och KIK när du tränat upp dig?

– Det är väl inte omöjligt, om jag håller och dessutom kan utvecklas lite som hockeyspelare.

Ja, vad gör du om den här satsningen inte håller, utan du råkar ut för en ny sjukdomssmäll? Lägger du av för gott då?

– Jag hoppas det. Man får ju inte vara dumdristig. Jag hoppas verkligen det ska fungera nu, det är jobbigt att behöva bli besviken en gång till.

– Och visst är jag orolig för att det inte ska fungera – men samtidigt kan man ju inte gå runt och vara rädd. Jag testar, funkar det så gör det.

Cecilia Isberg

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.