Annons

Eriksen får hjärtstartare inopererad

Den danske fotbollsstjärnan Christian Eriksen får en hjärtstartare, en så kallad ICD, inopererad.
"Christian har accepterat lösningen", säger landslagsläkaren Morten Boesen.
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Christian Eriksen förs iväg till ambulansen efter att ha fått ett hjärtstopp under EM-matchen mot Finland i lördags.
Christian Eriksen förs iväg till ambulansen efter att ha fått ett hjärtstopp under EM-matchen mot Finland i lördags.Foto: Wolfgang Rattay/AP/TT

Eriksen föll livlös till marken under EM-premiären mot Finland och räddades till livet genom hjärt- och lungräddning.

"Efter att Christian gått igenom olika hjärtundersökningar har det beslutats att han bör få en ICD (hjärtstartare). Enheten är nödvändig efter ett hjärtstopp på grund av rytmrubbningar", säger landslagsläkaren Morten Boesen i ett uttalande på det danska fotbollsförbundets webbplats.

Annons

"Christian har accepterat lösningen och planen har därefter bekräftats av både nationella och internationella specialister, som alla rekommenderar samma behandling."

Fotbollskarriären behöver nödvändigtvis inte vara över för Eriksen. Den nederländske fotbollsstjärnan Daley Blind, som är med i EM, fick en ICD inopererad 2019.

Vaknade snabbt

Norska förbundskaptenen Ståle Solbakken fick också en hjärtstartare inopererad efter att hans hjärta stannat på en träning med FC Köpenhamn 2001. Han räddades också av den under en löptur 2009.

Den tyske läkaren Jens Kleinefeld, som var på plats på Parken, och med hjälp av en defibrillator räddade livet på Eriksen, säger att stjärnan vaknade snabbt efter den första elchocken.

– Cirka 30 sekunder senare öppnade han ögonen och jag kunde prata direkt med honom. Det var ett riktigt rörande ögonblick, säger Kleinefeld enligt danska TV2.

Enligt tysken bekräftade Eriksen att han var tillbaka innan han svarade:

– "Fan, jag är bara 29 år gammal" sade han. Då visste jag att hans hjärna inte var skadad och att han hade återvänt helt.

Ska hyllas i kväll

Klockan 18 i kväll ställs Danmark mot Belgien hemma på Parken i Köpenhamn. Eriksen, som fortfarande vårdas på Rigshospitalet i huvudstaden, ett stenkast från arenan, kommer att hyllas av de 25 000 supportrarna på plats.

I den tionde minuten kommer Danmarks nummer tio att hedras med en rungande applåd.

– Jag tror att han kommer att ha på sig sin matchtröja. När han tittar ut från fönstret kan han se Parken och antagligen höra allt. Det är en märklig situation för Christian, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

Fakta: ICD

En intern defibrillator (ICD) är en apparat som opereras in under huden och kopplas till hjärtat. Den används främst för personer som har hjärtsvikt eller hjärtsjukdomar som medför ökad risk för störningar i hjärtrytmen.

Syftet med den implanterbara defibrillatorn är då att förhindra ett återfall. ICD-dosan övervakar hjärtats rytm och kan bryta eventuella farliga hjärtrusningar med antingen smärtfri stimulering eller en elektrisk stöt.

Källa: Skånes universitetssjukhus och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons