Annons

Ett nytt grepp som lockar ungdomar

HANDBOLL Handbollens nya grepp med mjukhandboll har slagit väl ut och lockar ungdomar till sporten. Senast i raden: klassturnering för Tollarps skola. –Succé, en sånt intresse hade jag inte förväntat mig, säger Thord Johansson, en av arrangörerna.
Sport • Publicerad 9 april 2001
Lyckan är att vinna. Fråga tjejerna under Tollarp skolas klasshandboll. Mjukhandboll är det nya greppet som kommit för att stanna.Bilder: TOMMY SVENSSON
Lyckan är att vinna. Fråga tjejerna under Tollarp skolas klasshandboll. Mjukhandboll är det nya greppet som kommit för att stanna.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Glad ändå. Victor Larsson gjorde många mål men det hjälpte föga eftersom hans lag förlorade. Man han var lika glad för det.
Glad ändå. Victor Larsson gjorde många mål men det hjälpte föga eftersom hans lag förlorade. Man han var lika glad för det.Foto: 
På gång. Victor Larsson gjorde många mål men det hjälpte föga eftersom hans lag förlorade. Man han var lika glad för det.
På gång. Victor Larsson gjorde många mål men det hjälpte föga eftersom hans lag förlorade. Man han var lika glad för det.Foto: 

Han pratar väldigt entusiastiskt om handbollens nya variant; mjukhandboll.

–Det är framtiden för att locka ungdomarna till sporten. Det märker vi inte minst i Tollarp.

Annons

Normalt är Thord Johansson eldsjäl i Tollarps IF handboll. Han tränar tre lag och sitter med i styrelsen.

–Intresset är stort i byn. I dag har vi cirka 150 ungdomar i föreningen, berättar Thord.

Till hösten lär det bli fler – tacka klasshandboll för det.

–O ja, det var många som frågade och undrade när vi tränar, men tyvärr är säsongen i princip slut.

–Enda bekymret är att skaffa ledare till alla lag. Men jag hoppas att det kommer nyfikna föräldrar som vill ställa upp och hjälpa till. Premiären för klasshandboll var för knappt två veckor sedan. För att lyckas genomföra turneringen tvingades arrangörerna dela upp skolan på två dagar. Först ut var barnskolorna, F-2 (sex till åtta år), innan det var 3-5-klassernas (nio till elva år) tur för en vecka sedan.

När Kristianstadsbladet besökte Tollarps Sporthall var det livligt värre. Det var 3-5: ornas dag och cirka 125 ungdomar kämpade om poängen på handbollsplanen.

–Alla, och då menar jag alla, var nöjda. Lärarna var lyriska och bestämde redan då att vi ska göra en ny turnering till hösten, i oktober. Och med lärare som ställde upp gick allting mycket lättare och samtidigt tyckte eleverna det här var jätteskoj.

Klasshandboll är väldigt enkelt. Det totala antalet barn i årskurserna 0-5, 256 stycken, delas in i sjumannalag och sedan är det bara att börja spela. Alla eleverna ingår i ett lag. –Jag trodde att jag skulle möta på motstånd för att alla skulle ingå i ett lag, men det var bara positivt. En naturlig sak tyckte lärarna, det är lika naturligt som att alla skriver ett matteprov, förklarar Thord Johansson.

Idén till de två handbollsdagarna fick Thord Johansson förra året på en träff med Skåne Handbollförbund som då informerade om klasshandboll.

Med hjälp av Skånehandbolls Stig Tall kontaktade Thord Johansson Tollarps skola och förklarade idén.

Annons

–I början var intresset måttligt, men ju närmare avkast vi kom ökade intresset och med facit i hand är jag väldigt nöjd, säger Thord Johansson som nu har fortsättningen klar:

–Jag önskar en regionfinal mellan skolorna i Kristianstads kommun. Men mig veterligen har bara Åhus och Sånnaskolan genomfört något liknande.

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Av Fredrik Björnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons