Fabian Hasse räds inte motståndet

I höstas ställde Fabian Hasse till med en rejäl skräll i Golfsverige, när han som 16-årig debutant vann kvalet till Masters tour. Nu är det upp till bevis: I dag startar den svenska golftouren.
Sport • Publicerad 8 maj 2008
I dag är det premiär för Fabian Hasse på Masters tour. BILD: WILLY ALM
I dag är det premiär för Fabian Hasse på Masters tour. BILD: WILLY ALMFoto: 

- Det ska bli jättekul, riktigt spännande... och lite nervöst, säger Fabian efter inspelsvarvet på Barsebäcks mastersbana.

I år fyller han 17, men är naturligtvis yngst i hela startfältet på Masters tour.

Nu ställs han mot rutinerade rävar som Johan Wahlqvist (Barsebäck), Joakim Rask (Kungsängen) eller varför inte klubbkompisen från Kristianstads GK, Åke Nilsson. Killar med rutin från både Europatouren och Challengetouren.

Och visst är Fabian väl medveten om den stenhårda konkurrensen.

Därför kommer han inte att lägga allt krut på Masters Tour i sommar, även om hans kvalvinst i höstas berättigar till fullt spel.

- Jag kommer att spela fem-sex tävlingar på Masters, och resten på Skandia tour (juniortouren), säger Fabian Hasse.

Varför?

- Därför att om jag spelar jättebra golf på Masterstouren kanske jag kan komma på en 13:e plats. Om jag däremot spelar jättebra i Skandia, så har jag chansen att vinna en tävling eller två. Och jag tror det känns skönare att vinna någon tävling. Jag tror jag behöver den bekräftelsen.

Så tillägger han snabbt:

- Därmed inte sagt att det inte är duktiga spelare på Skandiatouren, för det är det, men konkurrensen är ändå lite annorlunda jämfört med Masterstouren. Fast jag vill ta chansen att spela lite Masterstävlingar, det är en jättebra erfarenhet att få med sig.

- Och visst är det här en trevlig bonus - jag känner mig definitivt inte chanslös mot de andra spelarna. Han känner inte särskilt många av de andra golfspelarna som ställer upp i säsongspremiären på Barsebäck och St Ibb. Inte ens de äldre klubbkompisarna Ludde Nordeklint och Åke Nilsson är han närmare bekant med - än.

- Jag har ju bara varit i klubben ett år, säger Fabian.

Men vem är du tillsammans med i Barsebäck nu då?

- Det är jag och min caddie. Det går alldeles utmärkt. Rätt skönt att inte ha så många ögon på sig, skrattar Fabian.

Och då ska man kanske komma ihåg att caddien i fråga är bästa kompisen Nils Lindborg.

- Han gick caddie till mig i höstas, i Masterskvalet. Och det gick ju bra, så varför ändra ett vinnande koncept? När Fabian Hasse skrällde till i den svenska golfen i höstas kom han i princip från ingenstans. Familjen har de senaste åren bott i Frankrike, och att Fabian flyttade hem till Åhus och började tävla för Kristianstads GK berodde på att han ville gå golfgymnasiet här, och samtidigt bo hos Nils och hans familj.

Första tävlingen för den nya klubben var kvalet till Masters Tour på Åhus Västra.

Och 16-åringen överträffade alla vilda förväntningar.

Stabilt, enkelt och kontrollerat spelade Fabian Hasse lysande golf och vann hela tävlingen - som yngsta kvalsegrare i modern tid.

Hade du verkligen trott du skulle vara här nu för ett år sedan?

- Nej, det hade jag inte. Jag hade kanske drömt om det och hoppats... men trott, nej verkligen inte.

Kvalsegern har förstås givit eko inom svensk golf. I vinter har Fabian Hasse blivit uttagen i landslaget, och har hittills hunnit med två landslagsläger och en tävling i Frankrike.

Senare i år väntar både EM, och VM, men där håller Fabian förväntningarna låga:

- Jag tvivlar på att jag blir aktuell för de tävlingarna i år. Däremot är målet att komma med till VM nästa säsong. Dels för att det är väldigt kul med lagtävlingar, dels för att det hade varit roligt att få vara med om en så stor tävling.

Det finns mycket gott att säga om Fabian. Inte bara att han har en bra fysik och en otrolig bollkänsla (ni skulle se honom stå och jonglera med en boll på en golfklubba, hey Zlatan, släng dig i väggen). Sin ringa ålder till trots har han också en mycket mogen inställning, målmedvetenhet och ödmjukhet i sin sport.

Han får också mycket hjälp och råd med sig på vägen.

- David Green (golfpro i Kristianstads GK) och Robert Orelind (idrottsansvarig) har hjälpt mig mycket, och det är tillsammans med dem vi lagt upp planen för säsongen. Jag får också en del goda råd och hjälp från landslaget, berättar Fabian Hasse.

Vad är då årets målsättning?

- Dels vill jag klara mig kvar på Masters Toiur så jag får spela den nästa år också. Sedan skulle jag vilja samla ihop mycket rankingpoäng... jag har ju inga alls.

Genom att Fabian Hasse har bott i Frankrike och inte spelat några svenska eller internationella tävlingar tidigare så har han inte fått några rankingpoäng med sig - Masterskvalet var inte heller någon tävling som gav rankingpoäng.

Så inte nog med att Fabian Hasse i dag lär vara den yngsta spelaren som peggar upp på hål 1 på Barsebäck - han är sannolikt den ende spelare i fältet som har n-o-l-l rankingpoäng också.

Fast det lär han sannolikt snabbt ändra på.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.