Far och son Åström dömer över 300 matcher

BEACHHANDBOLL ÅHUS. Domarna är en viktig del av Åhus Beach-handbollsfestival. Totalt 30 stycken är med och dömer. Lasse Åström tar ensam hand om 154 matcher. – Det är ett hårt arbete, säger 57–åringen.
Sport • Publicerad 17 juli 2002
Lars Åström.
Lars Åström.Foto: 
Jonas Åström.
Jonas Åström.Foto: 

Redan i julas började turneringens domaransvarige Krister Juliusson att se sig om efter tänkbara domare till sommarens beachhandbollsfestival. Nu, ett halvår senare, kommer totalt 30 rättskipare att finnas på plats under veckan. Åtta av dem är elitdomare.

– Domarna hämtas från olika delar av Skåne. Dessutom har vi fått ner Andreas Stockenberg från Eskilstuna. Han är på semester i Åhus och passar därmed på att jobba med festivalen den här veckan, säger Juliusson.

Fyra av elitdomarna har redan börjat döma i turneringen. Övriga fyra anländer först på lördag. Söndagens elitklasser kommer uteslutande att dömas av elitdomare. Dessa är Peter Olsson, Peter Hansson, Krister Andersson och Per-Ola Björk.

I år finns för första gången fyra föreningsdomare med, det vill säga domare som är knutna till en viss förening.

– Det ser jag som oerhört positivt, säger Juliusson.

Att rekrytera domare till turneringen har varit ett svårt jobb. Framför allt är det ett kostnadsmässigt problem.

– Att ordna med mat och logi till alla är besvärligt och det blir förstås ännu svårare om festivalen fortsätter att utökas. Då får vi kanske blicka mot resten av landet också, säger Juliusson. Varje bana (det finns sju stycken) har två domare, som turas om att döma under dagen. Man tar en timme åt gången, vilket innebär en timmes arbete och en timmes vila.

Kristianstadsbekantingarna Lars och Jonas Åström har båda varit med och dömt sedan turneringen startade 1997.

– Det är ett kul, men krävande arbete. När det är så varmt som det är i år tar man varje tillfälle i akt att vila. Vid ett par tillfällen har jag gått ut i skogen en runda för mig själv, bara för att få koppla av, berättar Lasse Åström.

– Dessutom måste man ha klart för sig att det är klockan nio, när finalerna börjar som man ska vara som mest skärpt. Det kan vara väl så svårt efter en lång arbetsdag, säger han.

Totalt kommer Lasse att döma 154 matcher i årets turnering. Sonen Jonas lär komma upp i något liknande. Båda håller med om att det trots allt slit är värt mödan att få döma Beachhandbollsfestivalen.

– Jag kan efter att ha dömt så många matcher säga att det är lika roligt varje gång, säger Lasse.

– Det är en härlig stämning här. Intensiteten är hög på plan och publiken lever sig verkligen med i matcherna, menar Jonas Åström. En stor skillnad jämfört med vanlig handboll är att man bara har en domare på planen samtidigt.

Av Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.