Favoriten höll tempot uppe

CYKEL VÄ. Efter fredagens grand prix fortsatte Kristianstads Stjernelöb med ett tempolopp under lördagen. Storfavorit var regerande svenska mästaren i tempo, Jonas Olsson från Team Crescent, som också vann programenligt.
Sport • Publicerad 22 juli 2002

Lördagens tempo var tre mil långt och cyklisterna fick ta sig från Vä till Djurröd för att sedan återvända till Vä igen för målgång. Efter förmiddagens regn kom solen lagom till att elitklassen skulle ge sig iväg. – Det här är perfekt. Vädret är bra och banan är bra. Cyklisterna får allt, både tuffa backar och vind, sa tävlingsledare Thomas Dahlberg. Inför årets säsong har Degeberga CK gjort en mycket stark elitsatsning. Fyra cyklister, alla tillhörande toppskiktet inom svensk cykel, värvades till klubben. Mattias Carlsson som efter fredagens grand prix låg på sextonde plats fungerade som ”spindeln i nätet”. – Det var Mattias som lockade hit mig och jag trivs mycket bra i Degeberga, kommenterar Jonas Rydberg. Även Håkan Nilsson och Fredrik Lindberg följde med Mattias och Degeberga CK fick plötsligt ett lag att räkna med. Inför lördagens tempo var dock ingen särskilt optimistisk. Håkan, Mattia,s och Fredrik var alla överrens om att deras styrka ligger i linjeloppet. Jonas Rydberg kom dock fyra i Stjernelöbets tempo förra året men ett år av småskador och förkylningar har sänkt förväntningarna något. – Jag hoppas att få ut max av mig själv och att jag hittar rytmen och känslan, berättar Jonas. Inga av Degeberga cyklisterna fick heller några framskjutna placeringar i tempot. – Det blir nog väldigt svårt att rubba killarna i Team Crescent, sa Håkan Nilsson innan tävlingen. Så rätt han hade. Det svenska proffsstallet la beslag på de främsta placeringarna och det var bara den 21 år unga jättetalangen Thomas Lövkvist från Ulricehamn som slog sig in som en kil mellan Team Crescent-cyklisterna. Lövkvist slutade trea och i höst åker ”svensk cykels framtid” till JVM i Belgien för att sätta åkarna från de stora cykelnationerna på plats. – Det är guld som räknas, inget annat, kommenterar en nöjd Thomas Lövkvist efter målgång. På andraplats slutade Gustav Larsson, Team Crescent, men åt hans lagkamrat Jonas Olsson fanns det inget att göra. När Jonas Olsson kom i mål visste han inte om tiden på dryga 34 minuter skulle räcka till seger. – Tiden borde räcka. Jag hittade ett bra flyt även om det var lite tungt i motvinden, berättar Jonas. Team Crescent-cyklisten har specialiserat sig på tempo och är även regerande svensk mästare i disciplinen. Stjernelöbet ingår som ett led i uppladdningen inför årets två stora tävlingar, EM och VM. – Formen ska var på topp i EM i Bergamo om två veckor. Kör jag bra borde det räcka till medalj, avslutar Olsson.q

Av Hans Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.