Favoriten tog VM-guld

ALPINT ST ANTON. Den schweiziske storslalomveteranen Michael von Grünigen tog på torsdagen sitt andra VM-guld i grenen. 31-åringen från Schönreid vann med 25 hundradels sekunds marginal före första åkets ledare, norrmannen Kjetil Andre Aamodt.
Sport • Publicerad 9 februari 2001
Michael von Grünigen vann VM-guld i storslalom.
Michael von Grünigen vann VM-guld i storslalom.Foto: Favoriten höll.

von Grünigen har dominerat i storslalom de senaste sex åren, men han har inte lyckats särskilt bra i mästerskapssammanhang. Guldet var hans tredje medalj totalt. Han tog sitt första VM-guld i Sestriere 1997.

Aamodt, däremot, är en mästerskapsåkare av yppersta klass. Han lade sitt silver till kombinationsguldet i tisdags och har nu 14 mästerskapsmedaljer totalt.

Norrmannen var tre hundradelar före franske överraskningstrean Frederic Covili. Han petade bort hemmafavoriten och världsstjärnan Hermann Maier från prispallen. Maier får därmed ingen VM-medalj i år. Han tog silver i störtlopp och brons i super-G.

–Första åket var inte så bra, det var dålig sikt. Sen gjorde jag ett mycket bra andraåk.

Charlie Bergendahl var ende svenske deltagaren, nu när Fredrik Nyberg inte kan vara med i VM. Charlie körde ur redan i första åket och fick inte ens åka i den bana som Sveriges tränare Helmuth Krug stakat till det andra åket.

–Jag gick för rakt in i en kurva och så släppte innerskidan, säger Bergendahl.

–Klart jag är besviken. Sikten var visserligen inte så bra, men det var en kanonbra backe. Den hade de jobbat bra med.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.