Annons

FCK Wä läggs ner efter bara ett år?

CYKEL Förenade Cykelklubben Wä kan läggas ner efter bara ett år. Slutgiltigt besked kommer i början av februari. –Som jag ser det är det ungefär fifty-fifty om vi ska fortsätta eller ej, förklarar ordföranden Göran Gustafsson.
Sport • Publicerad 9 januari 2001
Tvingas hitta ny klubb. Talangerna i Förenade Cykelklubben Wä kan tvingas se sig om efter en ny klubbadress om man gör FCK Wä gör allvar av sina funderingar på att lägga ner föreningen. Bild: RONNIE SMITH
Tvingas hitta ny klubb. Talangerna i Förenade Cykelklubben Wä kan tvingas se sig om efter en ny klubbadress om man gör FCK Wä gör allvar av sina funderingar på att lägga ner föreningen. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Nedläggning eller fortsatt satsning.

De närmaste veckorna blir helt avgörande för nystartade Förenade Cykelklubben Wäs framtid.

Annons

–Vi ska ha flera sittningar och diskutera för- och nackdelar. Vi vill ju inte göra något förhastat, säger Göran Gustafsson. Tillsammans med Kristianstad CK har Förenade Cykelklubben Wä fört arvet vidare efter upplösta IFK-Cykel.

Bildandet av de två föreningarna föregicks av inre konflikter och stridigheter och splittringen var i det närmaste total.

Nu – bara ett år senare – funderar en av cykelklubbarna i Kristianstad på att lägga ner verksamheten.

–Vi har diskuterat det. Det vi måste ta ställning till är om vår satsning håller, fortsätter Göran Gustafsson.

–Annars måste våra cyklister få andra möjligheter och chanser att utvecklas. Att FCK Wä har planer på att dra sig tillbaka beror till stor del på att cykelsporten är kostsam.

–Det är i princip det det handlar om. Det är dyrt att satsa inom cykel, förklarar Göran Gustafsson.

–Och sponsorintresset är inte speciellt stort. Det är ju flera stora föreningar i stan som har problem.

Några akuta ekonomiska svårigheter ligger inte bakom nedläggningstankarna.

–Nä. Vi har ekonomi att köra för fullt i en säsong till. Så där är det inga problem.

Men en satsning över bara ett år är inte aktuell för Förenade Cykelklubben Wä.

Annons

–Om vi bestämmer oss för att köra vidare så blir det i minst tre år till. Vi ser det hela på lång sikt och då ska man prata igenom allt ordentligt, säger Göran Gustafsson.

Resultatmässigt har FCK Wäs satsning under premiärsäsongen varit lyckad. Meritlistan toppas med två lag-SM silver.

Emma Nilsson, Jonna Wozniak och Marie Isacson blev tvåa vid USM i F11-12-klassens lagtempo och i samma tävling blev Emanuel Morén, Martin Wozniak och Johan Kronbäck tvåa P15-16-klassens tempolopp över 15 km.

–Vi ser året som framgångsrikt och lyckat. Enligt cykelförbunds statistik ligger vi sexa i Skåne i år och det är vi nöjda med, säger Göran.

Trots resultaten ser han inget konstigt med tankarna på en nedläggning.

–Som jag sa tidigare är det dyrt att satsa. Egentligen borde nog flera fundera på hur man ska jobba. Vi anser att ska man satsa så ska man satsa ordentligt. Det fanns en klar skiljelinje mellan Kristianstads båda cykelklubbar både före och efter splittringen för ett år sedan.

Kristianstad Cykelklubb ville utifrån bredd skapa en topp. Förenade Cykelklubben ville med hjälp av topp skaffa sig bredd. De två olika ideologierna låg delvis bakom det uppmärksammade bråket. Samma problematik diskuteras nu inom FCK Wä.

–Det är också något vi måste ta ställning till om vi ska fortsätta. Hur mycket ska vi satsa på toppen jämfört med alla andra i klubben.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons