Fel blev rätt när Åhus tog storseger

Åhus HBK slog tillbaka Fjärås med 4–0 (1–0) efter en märklig scenförvandling – och hoppade på kuppen upp tre trappsteg i tabellen.
Sport • Publicerad 16 maj 2005
Jimmy Olsson och Åhus fick ordning på spelet och vann stort hemma på Furehov. BILD: PER ROSENQVIST
Jimmy Olsson och Åhus fick ordning på spelet och vann stort hemma på Furehov. BILD: PER ROSENQVISTFoto: 

I första halvlek gör Christian "Sillen" Olsson, Johan Stark, Martin Persson och de andra Åhusspelarna allting fel; för långt ifrån i markeringen och för "snälla" i närkamperna.

Men – i andra gör de praktiskt taget allting rätt; det är anfall på djupet, skott i flykten och målchanser på löpande band.

Vad var det egentligen som hände i omklädningsrummet, i pausen?

Fick "Sillen" och hans lagkamrater rått kött? Eller fick de en riktig utskällning av tränare Börjesson – i så fall en befogad sådan.

– Nä, nä, de fick vare sig det ena eller det andra. Det är inte min stil att skälla ut spelarna. Vad som hände var att Johan Stark fick en lite annorlunda roll i försvarsspelet, förklarade Tommy Börjesson. Med en tydligare rollfördelning i mittförsvaret och ett aggressivare spel på mittfältet slog Åhus HBK tillbaka Fjärås med 4–0 (1–0) – och hoppade på kuppen upp tre trappsteg i tabellen.

– Det viktigaste var att vi vann, vi behövde den här segern. Viktigt också att killarna fick visa vad de kan, framhöll Tommy Börejsson.

– Jag vet ju vad de är kapabla till när det stämmer. På träningarna kan de vara sanslöst bra. Men i matcherna har det av någon anledning låst sig.

Även om Åhus hade 1–0 i halvtid var det inte mycket som talade för hemmaseger i det läget.

Gästerna spelade kvickt och fyndigt, disciplinerat och fantasifullt. Ja, det verkade nästan som om de kunde göra mål varje gång de gick till anfall.

Dessutom såg försvaret vattentätt ut, med Lars-Henrik Enered som effektiv sopkvast längst bak.

Men samtidigt visste hemmaspelarna att fick de bara hål någonstans, så skulle vattnet börja forsa in (tio insläppta på fyra matcher). När Martin Persson pricksköt 2–0 i 55:e föll bortalaget ihop som ett dåligt uppbyggt korthus.

Martin Persson spädde på till 3–0 (68) med en utsökt höger yttersida, innan Andreas Lewitz gjorde sitt obligatoriska mål (89), efter härligt förarbete av Pontus Olsson.

– Kul för Martin att han fick visa vilket fantastiskt fint skott han har. Kul givetvis också för Markus att han fick hålla nollan, det var han verkligen värd. I första halvlek var det ju han som nästan på egen hand räddade oss, påpekade Tommy Börjesson.

Martin Person fick nu "bästa-priset" för sina två granna, och avgörande, fullträffar. Men han hade hård konkurrens av i första hand målvakten Markus Johansson och Johan Ström.

Leif Westerhede

Matchfakta

Åhus HBK–IFK Fjärås 4–0 (1–0)

Målen:1–0 (2) Johan Dahlberg, 2–0 (55) Martin Persson, 3–0 (68) Martin Persson, 4–0 (89) Andreas Lewitz.

Domare:Henrik Reffers, Kristianstad.

Publik:161.

FOTBOLL ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.