Felicia siktar högt efter segern

För en månad sen vann hon den prestigefyllda tävlingen Skåne-Danmark. Nu ska framgångarna fortsätta för Felicia Dahl och GF Balans.
Sport • Publicerad 22 juli 2008
Vä-tjejen Felicia Dahl vann prestigefyllda Skåne-Danmark och har siktet inställt mot junior-SM. BILDER: ANNICA JÖNSSON
Vä-tjejen Felicia Dahl vann prestigefyllda Skåne-Danmark och har siktet inställt mot junior-SM. BILDER: ANNICA JÖNSSONFoto: 

Att den 13-årige talangen Felicia Dahl tog hem ungdomsklassen i rytmisk gymnastik blev ett skönt besked.

Både för henne själv och för hennes klubb GF Balans.

- Vi har hela tiden varit medvetna om hennes potential. Tidigare har resultaten uteblivit men nu släppte det äntligen för Felicia, säger tränaren Lisa Andersson.

- Jo, det gick bra. Men det var riktigt jobbigt, jag har väl aldrig kört i ett så snabbt tempo innan, berättar Felicia själv om tävlingssegern.

- Men samtidigt är det roligare med svårare program, det blir en utmaning, tillägger Felicia Dahl.

Vad hade du själv för förväntningar på tävlingen?

- Jag trodde iallafall på en pallplats, säger Felicia. Felicia Dahl har annars upplevt en tuff period sen hon slutade i C4-gymnasterna och gick till GF Balans.

- Det har ställts större krav och hon har fått mer komplicerade program. Så visst har hon haft det tufft. Därför är man så glad att det gick vägen.

- Felicia har kämpat väl och förtjänade verkligen den här framgången. Både jag och övriga tränare känner oss jättestolta, berömmer Lisa Andersson.

Men något större firande av Felicia Dahls triumf har det knappt funnits tid till. Och för vissa gymnaster blir det ingen semester.

Faktum är att Felicia kommer spendera resten av sommaren i Vinslövs sporthall. Och anledningen stavas träning.

- Ja, och det är vi väldigt glada över. Under våren och hösten är det bara tävlingar så det är på sommaren man hinner bygga upp sin kapacitet, förklarar Lisa Andersson.

Att vara tävlingsgymnast är krävande och framförallt är det träningsdosen som är väldigt tidskonsumerande.

Exempelvis lägger Felicia Dahl ner 18 timmar i veckan på enbart träning.

- Man hinner knappt med att vara med sina kompisar, det är lite jobbigt. Men det gör inte så mycket för det är roligt att träna, tycker Felicia.

- Det är en förutsättning om man ska bli framgångsrik, konstaterar Lisa.

Och det är i unga år som grunden läggs. För inom gymnastiken blir man inte särskilt gammal. De allra flesta tjejer tvingas sluta efter gymnasiet.

- Det handlar helt enkelt om ekonomi. Det finns inga pengar inom sporten och det blir tufft att kombinera med arbetslivet. Lisa Andersson, som koreograferar de individuella programmen i GF Balans, har under det senaste året fått hjälp av Laryssa från Ukraina.

Något som blivit ett lyft för klubben.

- Det har blivit en helt annan dimension i träningen. Och det har också gett resultat under våren, säger Lisa som hoppas på fortsatta framgångar i höst.

Redan i september drar tävlingssäsongen igång. Först ut är två rankingbaserade tävlingar som tillsammans utgör kvalet till junior-SM.

Den första tävlingen, som kallas RG-Star, kommer hållas i Kristianstad i slutet på september. Balans ställer upp med två av sina främsta gymnaster; Felicia Dahl och Ameldina Bilkanovic. Ameldina svarade för en fin vårsäsong som kröntes med en tredjeplats i Skåne-Danmark.

Under RG-Star är konkurrensen tuffast möjliga. Endast de tolv bästa i hela landet går vidare till junior-SM.

- Men visst finns det chans, kunskapen finns där, fastslår Lisa Andersson.

Från Felicia Dahl kommer svaret blixtsnabbt.

- Mitt mål är junior-SM, så jag siktar på topp-tio.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.