Annons

Femte raka för Magdalena Forsberg

SKIDSKYTTE OBERHOF. Damernas världscup i skidskytte är bara en kamp om andraplatser. För segrarna – dem tar Magdalena Forsberg hand om. På söndagen vann hon sin femte raka, den 25:e totalt i karriären.
Sport • Publicerad 7 januari 2001

–Allting går så lätt för mig just nu, säger Magdalena till TT efter masstartsvinsten i tyska Oberhof.

Det handlar mycket om siffran 5 för tillfället för Magdalena Forsberg.

Annons

* Femte raka världscupssegern kom på söndagen.

* För femte året i rad är hon på väg att vinna världscupen totalt.

* Och om en månad börjar VM – och Magdas jakt på ett femte VM-guld.

Kanske kan det till och med bli fler än så.

Söndagens seger var Magdalenas första någonsin i en masstartstävling. 33-åringen har nu vunnit i alla fyra disciplinerna under säsongen: distans, sprint, jaktstart och masstart.

–Det är nästan för bra för att vara sant, skrattar Magdalena i telefon till TT. Svenskan blir nu storfavorit på samtliga distanser när VM i slovenska Pokljuka inleds den 1 februari.

–Men jag har inte börjat tänka på VM ännu. Att vinna världscupen är minst lika viktigt för mig, hävdar Magdalena.

–Men givetvis har jag planerat för att få en formtopp under VM. Så man kan ju hoppas på att man blir bättre tills dess...

Som om det skulle behövas – Magdas suveränitet har varit enorm på sistone. Hela veckan i Oberhof blev en enda lång segerföreställning med vinst i fredagens sprint, lördagens jaktstart och söndagens masstart.

På sex tidigare VM-starter har Magdalena tre guld i jaktstart – 1997, 1998 och 2000 – och ett i distans – 1997. Därtill har hon ett silver och fyra brons. Närmast väntar nu nästa veckas världscuptävlingar i Ruhpolding, samt nya lopp i Anterselva 17–21 januari.

Annons

–Det här är årets finaste tävlingar, säger Magdalena.

–Det är helt otroligt att få åka inför 20000 åskådare i Oberhof som bara vrålar när man åker.

I söndagens lopp tog tyskan Uschi Disl kommandot ut från start. Efter första skjutningen var sedan Magdalena Forsberg och norskan Liv Grete Skjelbreid-Poirée loss från de övriga. När norskan bommade ett skott på den andra skjutningen kunde svenskan rycka ifrån – och så var tävlingen avgjord.

Trots två bom på de sista skjutningarna var Forsberg överlägsen. Segermarginalen blev 1.12,8 till ryska tvåan Svetlana Tjernousova, medan Skjelbreid-Poirée slutade trea.

I herrarnas masstart över 15 km slutade Tord Wiksten på 24:e plats. Tysken Sven Fischer vann före norrmannen Egil Gjelland och Tomas Globocnik, Slovenien.

Magdalena Forsbergs make Henrik fick inte ställa upp tävlingen, som bara var öppen för de 30 bästa i världscupen. Efter sin fjärdeplats i lördagens jaktstart ligger Henrik på 34:e plats totalt i cupen.

Av Wiktor Nummelin,TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons