Annons

Femte världscupsegern för Magdalena

SKIDSKYTTE Det sades att ett brutet ben var ”det enda hotet”. Men eft er onsdagens tolfteplats i Lake Placid kan inte ens ett benbrott hindra Magdalena Forsberg från att ta sin femte raka seger i skidskyttevärldscupen.
Sport • Publicerad 8 mars 2001
Henrik Forsberg tog sin första pallplats i världscupen och Magdalena säkrade sin femte seger i den totala världscupen, vid tävlingarna i Lake Placid.
Henrik Forsberg tog sin första pallplats i världscupen och Magdalena säkrade sin femte seger i den totala världscupen, vid tävlingarna i Lake Placid.Foto: Familjelycka.

Det var så gott som klart redan i lördags, efter tävlingarna i Soldier Hollow strax utanför Salt Lake City. Magdalena Forsberg sträckte armarna i luften efter sina två segrar på de blivande OS-banorna, och utökade marginalen ner till norska världscupstvåan Liv Grete Skelbreid-Poiree till 190 poäng, med bara fyra tävlingar kvar.

Forsberg ville själv inte ta ut segern i förskott – men det fanns många andra som gjorde det åt henne.

Annons

–Det enda som möjligen skulle kunna stoppa Forsberg är om hon bryter benet, men i princip har hon redan vunnit, sade Janez Vodicar, representant för Internationella skidskytteförbundet, till TT.

På onsdagen blev segern dessutom definitiv.

När Skelbreid-Poiree aldrig kom till start och trean Olena Zubrilova, Ukraina, slutade på åttondeplats blev Magdalena Forsberg världscupsmästarinna för femte gången i följd. Hon sköt en bom och slutade tolva i sprintloppet över 7,5 km, 38,5 sekunder efter segrande tyskan Kati Wilhelm. Ytterligare en tyska, Martina Zellner, slutade på andraplatsen, medan fransyskan Delphyne Heymann-Burlet tog hand om tredjeplatsen.

I och med säkrandet av världscupssegern satte Magdalena Forsberg även punkt för en strålande svenskdag. Tidigare på onsdagen var det maken Henrik Forsberg som åkte och sköt sig in i strålkastarskenet, genom att sluta trea i herrarnas sprint över 10 km.

Det var ”Hinkens” bästa placering i världscupen sedan den före detta landslagsmannen i längdåkning sadlade om till skidskyttet för två år sedan. Det var också ett resultat som fick Forsberg att blicka framåt.

Mot OS-året 2002.

–Jag ser på framtiden med tillförsikt, säger Forsberg. I onsdagens tävling var det för en gångs skull skjutningen som stämde bäst för ”Hinken”. Bara en bom på sprintloppet var bra – bättre än både segraren Frode Andresen och tvåan Ole Einar Björndalen, de båda norrmännen som missade två skott var.

Däremot tappade Forsberg tid i åkningen och var nästan 40 sekunder efter Andresen i mål.

–De är snabba i toppen, säger Henrik.

–Det gäller att vara stark både i åkningen och skyttet.

Annons

Både Henrik och Magdalena har sagt att OS i Salt Lake City nästa år är det sista stora målet innan karriären är över. Men mannen i familjen är inte lika bestämd som hustrun.

–Om det skulle gå riktigt bra i OS, om jag skulle stå med en medalj eller så... Då skulle det förstås bli ganska svårt att sluta, säger Forsberg.

–Jag vill inte säga något hundraprocentigt nu. Resultaten får avgöra om jag tycker att det är värt att satsa även efter Salt Lake City.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons