Annons

Finländskorna omedvetna om dopning

HELSINGFORS (TT-FNB)
Sport • Publicerad 6 april 2001

Det var bara en liten grupp finländska skidåkare som var dopade. Det rapporterar förvaltningsrådet Lauri Tarasti, som leder den arbetsgrupp som utreder dopningsskandalen i skid-VM i Lathis.

Han har också svaret på varför finländarna dopade sig:

Annons

–De finländska åkarna har tyckt att de inte annars haft samma utgångsläge som övriga länders idrottare, förklarar Tarasti.

Tarasti menar också att de kvinnliga åkarna Virpi Kuitunen och Milla Jauho inte visste att de blev dopade. Däremot säger han att herråkarna Harri Kirvisneimi, Janne Immonen, Jari Isometsä och Mika Myllylä har dopat sig medvetet.

Den finländska antidopningskommissionens läkare Tapio Kallio avslöjar nu också hur dopningen har gått till.

–I Lathis var det frågan om uppenbart förbjuden blodmanipulation då skidåkarna fick dropp 10-15 minuter före tävlingarna. Åtminstone har jag svårt att se att det skulle kunna vara någonting oavsiktligt, säger Kallio.

Arbetsgruppen har ännu inte talat med alla inblandade och en fullständig rapport kommer i mitten av maj.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons