Annons

Finnarna fick finna sig i att följa John

FRIIDROTT Svensk dubbelseger och nytt personligt rekord på 800 meter. Klart att John Lindström var nöjd med andraplatsen i ungdomarnas finnkamp. – Visst, men det fanns ändå mer att ge, säger Härlövslöparen.
Sport • Publicerad 4 september 2001
Svensk dubbelseger. Finnarna vann pojkarnas Finnkamp men på 800 meter hade de ingen chans. Önnestadgrabben John Lindström (nummer 405) och Christoffer Antonsen ledde från start till mål och det blev en svensk dubbelseger.Bild:
Svensk dubbelseger. Finnarna vann pojkarnas Finnkamp men på 800 meter hade de ingen chans. Önnestadgrabben John Lindström (nummer 405) och Christoffer Antonsen ledde från start till mål och det blev en svensk dubbelseger.Bild:Foto: 

Taktiken var glasklar.

Finländarna skulle grillas ordentligt – från det första steget till det sista.

Annons

Svenskduon Christoffer Antonsen och John Lindström kom till finnkampen med betydligt bättre tider i bagaget och en offensiv satsning var naturligtvis det som lämpade sig bäst.

– Vi hade bestämt oss för att gå ut hårt redan på det första varvet. Christoffer skulle hålla farten och jag skulle se till att stånga bort finnarna om de försökte gå förbi.

Trots taktiken gick det inte tillräckligt fort på det första varvet.

Vid varvningen attackerade finländarna.

– Jag var beredd på det och tog två snabba steg ut i banan, så de kom aldrig förbi. Jag tittar aldrig bakåt, så jag vet inte om de var på väg att försöka fler gånger, säger John Lindström. På upploppet var den svenska dubbelsegern redan klar. Frågan var bara vem som skulle vinna.

– I en sån här tävling spelar det inte så stor roll. Huvudsaken var att vi tog många poäng. Men jag försökte komma förbi och hade loppet varit tio meter längre är jag nästan säker på att jag skulle ha vunnit, fortsätter Lindström.

Göteborgslöparen Christoffer Antonsen vann på tiden 1.53,09. Lindström noterades för 1.53,26 vilket betydde en rejält putsning av det personliga rekordet.

– Men jag ska kunna springa ännu fortare. Första varvet gick egentligen för sakta, säger John Lindström. För den 17-årige Härlövslöparen, som studerar på riksidrottsgymnasiet i Sollentuna, har finnkampen var ett av säsongens stora mål.

– En sån här tävling är väldigt lärorik. Man får erfarenhet och lär sig löpa taktiskt. Sen är det alltid bra att lära sig att ha nerverna under kontroll när det hettar till, säger han.

nVar det nervöst?

Annons

– Inte speciellt. Det kändes lite på uppvärmningen, men sen är man så laddad för att springa att man inte tänker på det.

Från åskådarplats följde tränaren Ola Liss loppet.

– Det såg bra ut. John fick en bra resa bakom Christoffer och farten var ganska jämn. Men jag vet att det fanns mer att ge och det är alltid bra att veta inför framtiden. John har inte sprunget så mycket på 800 meter i år, så jag tycker att han ska vara väldigt nöjd, säger han.

–Efter säsongen blir det några veckors vila. Det är viktigt inte minst mentalt. Sedan börjar vinterträningen och i år kommer vi successivt att öka träningsdosen med mellan 20 och 25 procent jämfört med i fjol, säger Ola Liss.

Någon totalseger i ungdomslandskampen blev det inte för Sverige. Finland dominerade stort i kastgrenarna och ryckte ifrån till en ointaglig ledning.

Av den här säsongen återstår bara en tävling. Om två veckor avgörs skol–SM och John Lindström har ett digert program.

– Jag tänkte variera mig lite och kommer att springa 400 meter, 1500 meter, 3000 meter och den korta och långa stafetten.n

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons