Annons

Slagläge för Sverige inför Finnkampsavgörandet

Finnkampen har fått en flygande start för svensk del.
Herrarna gick upp i en tidig ledning – och när första dagen sammanfattades hade damerna gjort detsamma.
Friidrott • Publicerad 4 september 2021
Wictor Petersson vann i Finnkampen för tredje året i rad.Foto: Christine Olsson/TT

Både Sveriges herrar och damer tog fler poäng än väntat flertalet gånger under lördagens tävlingar. Det har gett slagläge inför avgörandet. Damerna leder totalt med 127–99, och herrarna med 125–101.

En bidragande faktor till att damerna tagit kommandot är att det blev storslam för svenskorna i kvällens längdhopp.

Annons

Khaddi Sagnia var ohotad etta, och där bakom kom den 18-åriga jättetalangen Maja Åskag tvåa, medan Kaiza Karlén fullbordade den svenska trippeln.

Sagnia satte nytt personbästa i SM i Borås förra helgen med 6,93. De längderna nådde hon inte riktigt på Stockholms stadion, men 6,76 var trots allt nästan en halvmeter längre än tvåan Åskag.

"Bra tradition"

Fanny Roos tog också en planenlig seger i damernas kultävling. Förstaplatsen var säkrad redan innan sista stöten – men då slog svenskan till med 18,65, nytt Finnkampsrekord. Det tidigare rekordet sattes av finländskan Asta Ovaska 1989.

I herrarnas kultävling blev det en klar svensk poängseger med 15–7. Wictor Petersson stötte 20,21 och vann för tredje året i rad.

– Det börjar bli en bra tradition tycker jag, säger han i SVT.

Kim Amb imponerade i spjut. Han var ensam över 80 meter, med resultatet 80,88, och lyckades hålla de tre finländarna bakom sig.

Finländska stavhopparen Wilma Murto har ett personbästa på 4,72 meter och gick in på ingångshöjden 4,34. Då rev hon ut sig direkt och slutade sist.

Det blev en räddningsplanka för den svenska stavhoppstrion som gick mot en klar poängförlust med 6–16, i stället stannade det på 9–12. Michaela Meijer kom trea bakom finländskorna Saga Andersson och segraren Elina Lampela.

Hjelmer nära segern

På både 400 och 800 meter blev det poängsegrar för de svenska herrarna. Carl Bengtström vann 400-metersloppet på 45,98 och nådde under 46 sekunder för första gången i karriären.

– Det enda jag tänkte var att köra hårt från start och hoppas att det ska hålla, säger Bengtström i SVT.

Annons

Andreas Kramer var förhandsfavorit på 800 meter – men han fick nöja sig med andraplatsen. Lagkamraten Erik Martinsson stod för en fin avslutning och vann loppet.

Moa Hjelmer var nära att också ge damerna en seger på 400 meter. Den rutinerade svenskan öppnade starkt och var länge i ledningen – men Finlands Mette Baas passerade på sluttampen.

– Jag gick ut väldigt hårt, och hade som plan att försöka hålla undan hela vägen. Sedan visste jag att det skulle komma krafter bakom. Men ja, hade det varit en meter kortare så hade jag klarat det, säger Hjelmer.

Trippelt svenskt

För första gången någonsin var Tjejmilen en del av Finnkampen – och det slutade med succé för Sverige.

Den 32-åriga veteranen Meraf Bahta tog hem segern efter en spurtuppgörelse mot landslagskollegan Sarah Lahti. På tredje plats kom Carolina Wikström, drygt en halv minut före närmsta finländska.

Tjejmilen och damernas 10 000 meter på Finnkampen har tidigare varit separata tävlingar och därmed konkurrerat med varandra. Men i år valde arrangörerna att gå ihop.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons