Annons

Finsk skidbas vill dopningstesta alla idrottare i alla tävlingar

Sport • Publicerad 2 mars 2001

DOPNING. Dopningsskandalen under skid-VM i Lathis har också gjort att Inggard Lereim, medicinskt ansvarig i Internationella skidförbundet (FIS), nu vill dopningstesta samtliga startande inom samtliga konditionskrävande FIS-idrotter, det vill säga längdåkning, nordisk kombination och alpint.

–När man ser att missbruket är så här utbrett som avslöjats här, så kan det vara en god idé att undersöka hela fältet, säger norrmannen Lereim till den norska tidningen Aftenposten.

Annons

–Det här är bara en reflektion. Men jag vill också ta upp frågan officiellt och se om vi har möjlighet att dopningstesta alla startande i alla konditionskrävande idrotter.

Den norske landslagstränaren Pål Gunnar Mikkelsplass vill, enligt Aftenposten, att alla norsk landslagsåkare ska dopningstestas för det förbjudna preparatet hemohes (HES).

Han vill därmed ta död på alla misstankar, framför allt från finländskt håll, som riktats mot norska åkare. De norska landslagsåkarna testas 15-20 gånger per år, men Mikkelsplass vill nya göra nya test för att få slut på spekulationerna.

n n n

Den finländska dopningsskandalen har upprört också nationens president Tarja Halonen. Vid en presskonferens på torsdagen fördömde hon i starka ordalag användningen av förbjudna medel inom sporten. Spelreglerna måste följas, de hederliga reglerna, sade hon.

Halonen sade att hon delar den besvikelse och oro som har brett ut sig i Finland, men betonade att saken inte får bli vid detta.

Man måste se framåt. Hela frågan måste utredas grundligt och man måste se till att de ansvariga bär sitt ansvar.

Ur Halonens synvinkel var dopningsskandalen i Lahtis tråkig så till vida att hon var tävlingarnas officiella beskyddare och öppnade tävlingarna. Hon ställde sig dock förstående till att dopningen har fått så mycket publicitet.

Halonen medgav att dopningshärvan naturligtvis också har en negativ effekt på Finlands rykte.

– Men den värsta uppståndelsen går säkert snabbt över. Nu är det viktigt att man inte kvitterar undersökningsresultaten med att säga att alla andra sysslar med liknande saker, sa Halonen. TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons