Finska nyförvärv till KIK

Igår föll de sista bitarna på plats i Kristianstad IK:s lagbygge inför division I. Målvakten Tommi Tervo och forwarden Jaakko Viljanen är klara för klubben.
Sport • Publicerad 27 maj 2005

Båda nyförvärven har den senaste säsongen spelat i finska allsvenskan. Det är två unga talanger – födda 1984 båda två – som har Jyväskylä som moderklubb.

Alltså: Samma moderklubb som fjolårets KIK-tränare, Risto Kurkinen.

– Men det är inte jag som skickar dem till Sverige, är Risto Kurkinen noga med att påpeka.

– Kontakterna har skötts mellan spelarna och KIK. Jag har bara hjälpt till att ge lite rekommendationer om dem.

Risto har sett båda spelarna på isen.

– Det gör att vi känner oss ganska säkra på att få bra spelare, även om vi inte sett dem spela, säger Joakim Johansson, sportchef i Kristianstads IK. Målvaktsfrågan har varit det hetaste ämnet i KIK-truppen under våren, sedan det stod klart att fjolårets förstemålvakt Alexander Betsikokos blir tränare i Schweiz.

Johan Svensson har återvänt till moderklubben efter ett par säsonger i Glimma, men klubben behövde också en rutinerad keeper, tänkt som förstemålvakt.

Tommi Tervo är visserligen bara 21 år gammal, men redan rutinerad. I fjol spelade han med HC Salamat i finska division I, det vill säga motsvarigheten till allsvenskan, han har också stått en del matcher för Jyväskylä i elitserien.

Dessutom har Tervo flertalet landskamper, både i pojklag och juniorlag. Han var en av målvakterna vid junior-VM i Tjeckien med J18-laget, samma år som KIK-backen Oscar Brandting deltog i den turneringen.

– Oscar hade mött honom där, berättar Joakim Johansson.

Tervo har också stått fyra matcher med Finlands J20-landslag.

– Det är en målvakt av bra allsvensk klass. Han är ganska liten till växten, men snabb och med bra rörelse i målet, säger Risto Kurkinen.

– Han utvecklas dessutom hela tiden, jag tror det är bra för KIK att de lyckats få honom som målvakt. Det kommer nog bli mycket bra i vinter.

Tommi Tervo är 175 centimeter lång, och väger 77 kilo. Jaakko Viljanen är inte heller någon reslig spelare, han är 179 centimeter lång och väger 85 kilo. Den senaste säsongen gjorde Viljanen 23 poäng (4+19) i division I-laget Hokki Kajaani.

– Det är en spelare som jag anser ligger mellan allsvenskan och eliten kapacitetsmässigt just nu. Han kan bli precis hur bra som helst, säger Risto, och fortsätter:

– Det är en duktig skridskoåkare, med mycket teknik och bra passningsspelare. En riktig lirare. Han har varit med oss i Jyväskylä på is nu i vår, efter att jag kom hem till Finland, så honom har jag sett nyligen.

Jaakko har också gjort 15 landskamper i pojk- och juniorlandslag.

Spelarna kommer inte till Sverige förrän den andre september, alltså tre veckor efter att KIK gått på is.

– Men Risto har lovat se till att killarna får isträning där borta innan de kommer hit, säger Joakim Johansson.

Varken Tommi eller Jaakko är helt svensktalande, utan har finska som modersmål. De kan också engelska, och lite svenska. Dock har KIK en tränare som talar flytande finska i Jari Laakkonen, så språkförbistringen lär knappast bli något problem. I och med gårdagens nyförvärv är nu truppen för nästa år spikad i Kristianstads IK. En forwardsplats finns ledig, vikt åt Niklas Alricsson. Alricsson har haft problem med luftrören i vår, har inte kunnat träna, och har ännu inte beslutat om han ska satsa ett år till.

– Men om Alricsson inte spelar så kommer vi inte att värva någon annan. Truppen är klar nu, säger Joakim Johansson, och tillägger:

– Det känns fantastiskt bra. Jag tror aldrig KIK haft en trupp spikad så tidigt på säsongen.

Cecilia Isberg

KIK:s spelartrupp a

Målvakter:Tommi Tervo, Johan Svensson.

Backar:Oscar Brandting, Jens Nilsson, Peter Rooth, Martin Nilsson, Martin Persson, Andreas Lindwall, Johan Molldén.

Forwards:Erik Back, Andreas Larsson, Daniel Hållström, Fredrik Ronström, Mikael Larsson, Johan Wångå, Jonas Håkansson, Niklas Ponné, Jaakko Viljanen, Christian Ozimek, Adrian Ekström.

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.