IFK FYRAde av ännu en guldraket– se guldintervjuerna

Fyrklöver. Fyrtal. Fyra i rad.
IFK Kristianstad har ännu en gång lyckats fyra av en guldraket mot den svenska handbollshimlen.
Det fjärde raka SM-guldet bärgades efter en lika sanslös som nervdallrande förlängningsrysare där IFK till sist stod som vinnare med 23–22 (20–20, 11–8).
Handboll/Göteborg • Publicerad 10 maj 2018

Här saknas innehåll

IFK Kristianstad stod pall.

I ännu en final.

Efter uppvisningarna mot Alingsås de två senaste åren var det många som trodde att HK Malmö skulle bjuda upp till en mer underhållande finaldans.

Och vilken sagolik show vi bjöds på. Matchen slutade 20–20 efter full tid och matchen gick till förlängning.

Den gick till så här:

IFK direkt fram till 22–20 och Albin Lagergren var helt fri med Dan Beutler, som var äckligt bra hela matchen, till att göra 23–20, men i stället gjorde Adam Lönn 22–21 med bara några sekunder kvar av den första förlängningsperioden.

I den andra började Malmö med boll, men Binai Aziz kastade då ut bollen över sidlinjen i första anfallet. Mario Lipovac var sedan fri på linjen till att göra 23–21 men då räddade en viss Beutler igen.

Leo Larsson kontrade med att rädda när Anton Blickhammar sköt, Viktor Hallén fick läget från kanten med 2.30 kvar men han träffade stolpen.

Linus Persson lossade sen bössan men då dök Leo Larsson ner vid rätt stolpe och räddade.

En otroligt viktig räddning.

Med 1.01 kvar flippade Albin Lagergren in bollen till Viktor Hallén som gjorde 23–21.

Ett guldmål.

Malmö svarade snabbt med mål av Binai Aziz och Lagergren blev sedan avblåst för stegfel innan Malmö sedan fick ett frikast när klockat gått ut. Anton Blickhammar försökte skjuta under IFK-muren men bollen fastnade och det stora orangea guldjublet kunde bryta ut.

Fjärde raka SM-guldet var i hamn för Sveriges maktfaktor i handboll.

Matchen i övrigt:

IFK tog tidigt ledningen med 2–0 och var ett ribbskott från Albin Lagergren att göra även 3–0.

Men Malmö lät sig inte skakas av det. Utmanarna gjorde fyra raka mål och gick fram till 4–2, mycket tack vare en tidig utvisning på Olafur Gudmundsson.

IFK lät dock inte Malmö segla iväg men det dröjde till den 20:e minuten innan IFK var i ledningen igen. Då spelade nyss inbytte Stig-Tore Moen Nilsen in till Mario Lipovac som vräkte in 8–7 till IFK.

I den 24:e minuten skiljde det för första gången tre mål när Albin Lagergren svarade för ett magiskt bollsläpp till Tim Sörensen, som hängde dit 10–7 från sin högerkant. Då hade IFK gått från 6–7 till 10–7 och höll i samma veva Malmö mållöst i mer än tolv minuter.

Men något stort ryck kom aldrig trots att IFK hade flera chanser till både 11–7 och 12–7.

Tre mål blev skillnaden i paus och 11–8 skvallrar förstås om en försvars- och målvaktsinriktad halvlek.

Richard Kappelin räddade åtta av 16 skott (50 procent) medan Dan Beutler räddade nio av 20 skott (45 procent).

Albin Lagergren var väldigt skottvillig i sin sista match i IFK-tröjan. Avsluten höll dock varierande kvalitet i den första halvleken, då han ”bara” satte tre av sju skott.

Andra halvlek inleddes med ett IFK-block i försvaret och Kappelin kunde då göra sin nionde räddning. I anfallet efter drog Helge Freiman dit 12–8.

Malmö fick inte alls med sina kanter i spelet och det dröjde till den 35:e minuten innan Jim Andersson gjorde Malmös första kantmål.

IFK hade 13–9 och såg ut att ha hyfsad koll på matchen, men då klev Dan Beutler fram och gjorde några riktigt svettiga räddningar och så stod det helt plötsligt 13–12.

Däremot hade Richard Kappelin det tyngre efter paus och förutom en elegant straffräddning var det tunnsått med räddningar från IFK-målvakten.

Vid ställningen 19–18 och 9.30 kvar av matchen kom Leo Larsson in i stället för Kappelin.

I stället var det Olafur Gudmundsson som gjorde tredje raka mål och det tredje till 20–18 kom när det återstod drygt åtta minuter. När sedan domaren Mirza Kurtagic tog en tveksam stürmer-foul på Adam Lönn så fick IFK ett nytt läge att hamra dit guldspiken.

Olafur gick för ett fjärde raka, men då räddade Beutler. Räddade gjorde också Leo Larsson när han fick upp händerna över huvudet och 20–18 stod sig.

Med armen uppe tappade sedan Helge Freiman bollen och blev avblåst. Malmö hade chansen på 20–19, men Leo Larsson fick återigen händerna på bollen och norpade sedan också returen.

Med 3.10 kvar gick Olafur Gudmundsson för ett nytt avslut, men återigen räddade Dan Beutler.

Med 2.32 kvar reducerade Mattias Kvick till 20–19 från linjen och det var rejäl finalnerv.

Helge Freiman försökte sedan få dit 21–19, men vem tror ni stod i vägen. Just det, Dan Beutler.

Med 1.15 kvar kvitterade Anton Blickhammar när han satte bollen över huvudet på Leo Larsson.

Med 56 sekunder kvar slängde Ola Lindgren in timeout-kortet och IFK stod då inför säsongens viktigaste anfall.

Med 19 sekunder kvar är Helge Freiman igenom men skjuter rakt ner i stolpen.

Med tolv sekunder kvar tog Malmö timeout för att få fram ett avgörande, men det enda man fick fram var ett frikast när klockan hade tickat ut. Det frikastet drog Jim Andersson rakt i IFK-blocket.