Annons

Florida konferensmästare – till NHL-final

Florida är klart för final i NHL-ishockeyns Stanley Cup. Laget vann sin fjärde raka match mot Carolina, den här gången med 4–3.
– Det har varit otroligt, säger Marc Staal, en av de nya konferensmästarna.
Ishockey • Publicerad 25 maj 2023
Floridas Matthew Tkachuk med det avgörande målet.
Floridas Matthew Tkachuk med det avgörande målet.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Matthew Tkachuk avgjorde med mindre än fem sekunder kvar på matchklockan. Därmed är Florida vidare från semifinalen för första gången sedan 1996.

– Vi hade en bra känsla, med powerplay och en minut kvar, och sättet vi rört oss hela matchen. Vi var rätt farliga. Bra spelare spelar bra när det krävs, och de fem spelarna på isen hittade ett sätt att göra det på och "Tkachie" avslutade. En fantastisk känsla, sammanfattar Floridas Marc Staal i en intervju med Bally Sports efter matchen.

Annons

Tkachuk kom bakom målburen, gled in och hittade nätet via vänsterstolpen, vilket fick hemmapubliken i Sunrise att fullkomligt explodera.

"Så osjälviska"

Innan målet såg det ut som att matchen var på väg till förlängning, sedan Carolinas Jesper Fast kvitterat när tredje perioden var drygt tre minuter gammal.

Men Fasts sjätte slutspelsmål blev både hans och hela lagets sista för den här säsongen.

Semifinalsegern innebär att Florida är vinnare av den östra konferensen.

– Vi är så osjälviska, alla i omklädningsrummet. Vi har ändrat vårt spel under året och försökt att slå fast hur vi ska vinna slutspelet. Det kräver att man ändrar sina roller eller spelar på andra platser än man är van vid. Men det är inga klagomål. Alla här är bara vinnarskallar, säger Staal till Bally.

Vegas eller Dallas

I final väntar antingen Dallas eller Vegas, där Vegas kan säkra en finalplats natten mot fredagen, svensk tid. Florida har aldrig vunnit Stanley Cup.

För Mark Staal är det kanske lite extra speciellt, då han får uppleva finalspel tillsammans med sin bror, lagkamraten Eric Staal.

– Det var det här vi ville, att ha en chans att vinna. Det har varit mycket upp och ned, men så kul att komma till rinken med honom varje dag. Det är rätt galet, väldigt surrealistiskt, säger Marc Staal.

Fakta: Semifinalerna i Stanley Cup

Matchserien avgörs i bäst av sju matcher:

Dallas–Vegas: Vegas leder med 2–0 i matcher.

Florida till Stanley Cup-final efter 4–0 i matcher mot Carolina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons