Annons

Folkesson misslyckades i finalen – blev sjua

ROADRACING MANTORP. Stefan Folkesson drömde om en plats på pallen efter SM–finalen. Han blev – sjua. – Det går inte att trolla, suckar han.
Sport • Publicerad 17 september 2001
Deppigt i depån. Stefan Folkesson vill så snabbt som möjligt glömma finalen på Mantorp. Det blev ingen medalj, utan en sjundeplats. Bild:
Deppigt i depån. Stefan Folkesson vill så snabbt som möjligt glömma finalen på Mantorp. Det blev ingen medalj, utan en sjundeplats. Bild:Foto: 

Anledningen till besvikelsen efter sista deltävlingen i Synsam Trophy 600 är förstås det bedrövliga kvalet.

Det var det som satte stopp för Kristianstadsförarens framfart i Mantorp.

Annons

– Racing är så här, så det är inte mycket man kan säga, suckar 29–åringen.

När finalracet väl kom igång igår var Stefan Folkesson redan borta från snacket om medaljerna.

– Nja, det håller jag inte med om. Stefan kan vara ruskigt snabb i starten, säger den skadade Sölvesborgsföraren Anders Lilja som följde händelserna från åskådarplats.

Han var rätt ensam om analysen. Inte ens Stefan Folkesson vågade hoppas på en ärlig kamp om pallplatserna i det totala sammandraget. Med startnummer 19 var han helt enkelt utan chans.

– Från den positionen kan man inte göra så mycket. Det är som att börja på noll, suckar Stefan Folkesson.

Helgen i Mantorp var allt annat än ljus. På den fria träningen i fredags körde han av banan och i fallet blev han påkörd av en förare bakifrån.

– Ingen bra början precis. Jag är fortfarande helt mörbultad, det gör ont i både ryggen och nacken och det märks inte minst när man bromsar.

Stefan Folkesson hann knappt hämta sig från kraschen förrän det var dags för nästa bakslag. I kvalet på lördagen började det regna precis i det ögonblick som Ducatiföraren skulle börja sätta bra tider.

– En otrolig otur. Vi tog det lugnt i början och när vi hade bytt till kvaldäcken så började det regna. Det fanns inte en chans att köra fort. Det blev mycket halt, säger Folkesson.

Finalracet blev inte mycket roligare. Folkesson plockade visserligen fyra platser direkt i starten, men sen stoppades jakten på täten upp. – Det blev en krasch i första kurvan och vi var tvungna att bromsa. Jag tappade en hel del där och sen var avståndet till de där framme alldeles för stort.

Annons

Stefan Folkesson plockade sedan några enstaka placeringar innan han återigen stoppades upp. Den här gången var det Alexander Lundgren som bromsade tempot.

– Det var inte mycket jag kunde göra. Det var bara att fortsätta att jobba för att komma förbi.

Stefan Folkesson körde till slut in som elva, över 20 sekunder bakom Mantorpsegraren och totalvinnaren Kai Börre Andersen från Norge. Peter Englund blev tvåa i racet och Lasse Carlbark kom trea.

För Stefan Folkesson räckte elfteplatsen till en sjundeplats i Synsam Trophy–tabellen.

– Jag hoppades på en bättre placering, men vi får ändå vara nöjda. Vi har plockat ut allt det man kan begära ur den hojen, avslutar Stefan Folkesson.

Av säsongen återstår nu två EM–tävlingar för Ducatiföraren.

Återstår att se om han får sin efterlängtade revansch.n

tabellen ST 600

n 1. Kai Börre Andersen, Yamaha, 180 poäng, 2. Lasse Carlbark, Yamaha, 135, 3. Peter Engdahl, Honda, 124, 4. Pär Johansson, Honda, 111, 5. Jimmy Lindström, Suzuki, 101… 7. Stefan Folkesson, Ducati, 87… 10 Anders Lilja, Suzuki, 52.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons