Annons

Förbundskaptenen hyllar laget efter VM-succén

Det unga, orutinerade landslaget har övervunnit avhopp, skador, karantän, magsjuka och alla andra hinder.
På onsdag väntar VM-kvartsfinal.
Handboll • Publicerad 25 januari 2021
Förbundskapten Glenn Solberg tog med sig spelarna på en utflykt till pyramiderna dagen efter storsegern mot ryssarna.
Förbundskapten Glenn Solberg tog med sig spelarna på en utflykt till pyramiderna dagen efter storsegern mot ryssarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var dagen efter det senaste stordådet, överkörningen av ryssarna i "vinna-eller-försvinna–mötet" i mellanrundans sista match.

Det ryska handbollsförbundets till Egypten utsända VM-delegation fick en 34–20-smocka som visste var den tog.

Annons

Måndagen veks åt att gotta sig åt framgången, känna stolthet och glädje – och inte minst möjligheten att skaffa sig intryck från utanför hotellbubblan och arenan.

Tur till pyramiderna

Solberg satte spelarna på en buss med riktning Giza och Cheops, den kanske mest kända av pyramiderna, de enda av antikens sju underverk som finns kvar att beskåda.

– Vi fick lite sol och energi också. Det var gott att komma ut och få göra något annat än att förbereda sig inför match och se på video... det mår alla bra av, tror jag, säger Solberg.

Pyramidernas storslagenhet imponerar och följs lätt av frågan:

Hur byggdes de?

Solberg har annat att tänka på än att slösa de grå på det spörsmålet, men VM-vistelsen hittills har gett en klar vink om att det kan vara början på ett nytt svensk storverk i handboll vi ser i Kairo.

Hyllar spelarna

Norrmannen Solberg vet hur man bygger ett lag, men det skadar inte att ha rejäla, stadiga byggstenar. Solberg hyllar spelarnas karaktärer.

– Det är en fantastisk grupp spelare som är ödmjuka, nyfikna och vill bli bättre. De unnar varandra framgång, jobbar hårt för varandra och det är vad vi har haft fokus på i lagbyggandet. Det syns också på planen.

– Men det är också en samling väldigt bra handbollsspelare. Många unga som har framtiden för sig. Det är ett väldigt spännande lag.

– Med så lite träning tillsammans och med så lite förberedelser är jag oerhört imponerad av spelarna och ledarteamet, säger Solberg.

"Får bli som det blir"

Annons

I kväll ges besked vem som står mellan Sverige och en semifinal. Kroatien, Argentina eller Qatar? Glenn Solberg ser förstås samtliga eventuella motståndare, men något speciellt önskemål har han inte.

– Det får bli som det blir. Tar man sig till kvartsfinal i VM har man förtjänat det och det blir tufft oavsett vilka vi får möta.

TT: Kan man lite vårdslöst säga att det är nu det roliga börjar?

– Hehe... nja, jag tycker att det varit roligt hela vägen hit. Obesegrade i sex matcher, det tycker jag är en oerhörd prestation av "guttarna". Men det är klart att det blir spännande framöver.

Efter sex matcher på kort tid går handbollslandslaget in till kvartsfinalen med stärkta knoppar och ömmande kroppar.

– Det är klart att det är lättare att tackla situationen när man vinner, men det är klart att spelarna är slitna efter sex matcher. Att få två dagar utan match och en extra vilodag fram till kvartsfinalen betyder mycket.

– I dag slappade vi bara, allt för att hämta energi. Det tror jag är väldigt viktigt, säger Glenn Solberg.

Fakta: Så avgörs Sveriges kvartsfinalmotståndare

Under dagen och kvällen spelas grupp 2 klar och då klargörs det vem som blir Sverige motståndare i VM-kvartsfinalen på onsdag.

Matcherna:

15.30: Bahrain–Japan

18.00: Argentina–Qatar

20.30: Danmark–Kroatien

Sverige får möta...

Argentinaom Argentina tar poäng mot Qatar.

Qatarom Qatar vinner mot Argentina och Kroatien förlorar mot redan klara gruppvinnaren Danmark.

Kroatienom Kroatien vinner mot Danmark och Qatar besegrar Argentina.

Källa: Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons