Annons

Formbesked av Ylva Nowén inför VM

ALPINT Anja Pärson och Ylva Nowén ville ha formbesked i fredagens slalomtävling i Ofterschwang – VM-genrepet. Och det fick de. Ylva fick det hon önskade med en sjunde plats – hennes bästa i slalom på två år – men Anja var missnöjd tolva.
Sport • Publicerad 27 januari 2001
Ylva Nowén slutade sjua i gårdagens slalomtävling – hennes bästa placering i slalom på två år. Ett härligt besked inför VM i nästa vecka. Bild: SCANPIX
Ylva Nowén slutade sjua i gårdagens slalomtävling – hennes bästa placering i slalom på två år. Ett härligt besked inför VM i nästa vecka. Bild: SCANPIXFoto: På gång.

När Anja ska försöka förklara varför en sjätte plats i första åket blev en tolfte plats totalt, låter hon nästan som Ylva Nowén gjort de senaste åren – då hon föll hårt efter den fantastiska säsongen med fyra raka segrar.

–Jag tyckte att jag åkte bra, men det var inte tillräckligt och det är det som är jobbigt. När man vet att man gör ett visst fel är det lättare. Nu vet jag inte vad jag ska göra, sade Anja Pärson besviket efter andra åket i Ofterschwang.

Annons

Kanske är felet att hon inte hunnit lära sig åka på de nya slalomskidorna. Hon har bytt märke, till Salomon, och deras slalomskidor har bredare midja än andra märken.

–Det är bara en tjej som är nöjd med dem. Och hon är ju bäst (Janica Kostelic). Alla vi andra som (Christel) Saioni och (Vanessa) Vidal åker sämre i år än i fjol, säger Anja, som förra säsongen var trea i slalomcupen. –Jag vet inte om det är skidorna eller jag själv som det är fel på. Jag åker likadant som i fjol, ändå hänger jag inte med. Det är inte så lätt att lära om när man åkt på samma sätt hela livet.

Ylva Nowén har kämpat hårt för att komma tillbaka efter succésäsongen 1997/98. För ett år sedan hade hon bestämt sig för att lägga av. Då fick hon nya skidor – blev tolva i Åre – och plötsligt kändes inte allt så hopplöst längre. Hon bestämde sig för att fortsätta ett år till för att inte sluta som misslyckad.

Hon säger att hon tränat bra och på fredagen fick hon också ett tävlingskvitto på att hon fortfarande kan.

Det var mycket svåra förhållanden i Ofterschwang. Flera dagars regnande hade gjort tävlingsbacken mjuk och det blev djupa gropar redan efter fem-sex åkare. Tidsdifferenserna blev därför väldigt stora.

Ylva Nowén gjorde ett starkt första åk då hon med startnummer körde in på 13:e plats. Eftersom man beslöt att ”vända” startordningen i andra åket från 15:e åkare och inte 30:e, så fick hon starta som nummer tre.

–Jag hade tur. Jag är väldigt nöjd med första åket. Det var en prestation att köra upp sig då. Inför andra åket var jag nervös, vilken chans att få starta som nummer tre. Den chansen fick jag inte miss.

Efter senaste slalomtävlingen i Flachau för 1,5 vecka sedan tog hon ett rejält grepp om slalomtekniken. Liksom Anja har hon haft svårt att anpassa sig till Salomons slalomskidor.

–Nu lyckades jag åka som jag ville med mer snökontakt och inte lyfta på skidorna. Och jag försökte utnyttja groparna, böja på knäna och få fart ur dem.

–Det här känns kul, jag behövde få lite uppmuntran med ett resultat. Janica Kostelic vann sin sjunde raka tävling. Hon är nu bara en seger ifrån att tangera schweiziskan Vreni Schneiders rekord med åtta raka slalomsegrar.

Annons

–Men jag tänker inte på rekord, jag bara åker skidor, säger hon.

Hon var som vanligt överlägsen, vann med 1,62 sekunder till Kristina Koznick, USA och 2,04 sekunder till Sonja Nef, Schweiz.

Hon åker till VM i St Anton, som startar på måndag, som storfavorit. Men hon bryr sig inte.

–Jag tänker inte på VM. VM är inte stort för mig. Mitt enda mål är en OS-medalj, det är det enda jag bryr mig om, säger Janica Kostelic.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons