Forsberg bara vinner och vinner

SKIDSKYTTE Hon var trött och sliten redan före loppet. Utmattad efter. Men inget stoppar Magdalena Forsberg just nu. Sveriges hetaste vintersporttjej bara vinner och vinner. På torsdagen kom åttonde raka segern.
Sport • Publicerad 19 januari 2001
Åttonde raka. Magdalena Forsberg fortsätter att dominera i världscupen i skidskytte. I går tog hon sin åttonde raka seger för säsongen.Bild: SCANPIX
Åttonde raka. Magdalena Forsberg fortsätter att dominera i världscupen i skidskytte. I går tog hon sin åttonde raka seger för säsongen.Bild: SCANPIXFoto: 

Forsberg skrattar och ler.

Konkurrenterna skakar på huvudet åt svenskan som ingen verkar kunna rå på i damernas skidskyttevärldscup.

De har försökt i över en månad.

Namnen på platserna har skiftat från Anterselva till Oberhof till Ruhpolding, tävlingsformen från sprint till jaktstart till masstart men utgången har varit en och densamma:

Forsberg först.

Till och med hon själv börjar undra.

Över formen.

Över framgången. För även en vinnare som Forsberg måste en gång ramla av vågtoppen som burit henne så länge och så högt. Det inser hon och erkänner att de negativa vibrationerna fanns i kroppen strax före starten i sprintloppet över 7,5 km i Anterselva, Italien.

–Jag kände mig trött redan före start, men jag försökte samla ihop mig och vinna. Men jag hade inte räknat med det. Hade faktiskt varit nöjd med en plats bland de tio bästa. Det har verkligen varit stressigt de senaste dagarna, säger Magdalena till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Nog har det varit mycket ett tag.

Först all uppståndelse i det verkliga skidskyttenästet Ruhpolding i helgen där tysktränade (Wolfgang Pichler) Magdalena fick den tyska publiken att gå i spinn efter uppvisningen av världens bästa skytt på skidor.

Sedan resan till London i måndags och idrottsgalan World Sports Award dit hon var nominerad men inte blev prisbelönt i klassen för fjolårets bästa kvinnliga vinteridrottare.

–Jag kom inte hit förrän på onsdagen och det tar alltid lite tid att acklimatisera sig till tävlingar på hög höjd. Då blir det jobbigt, säger Magdalena till radiosporten. Hon tog ut sig totalt, föll ihop efter målgången och kippade efter andan i den syrefattiga sydtyrolska alpluften.

Då visste hon inte om den suveräna skidåkningen skulle reparera bommen i det stående skyttet. Risken att så inte var fallet verkade påtaglig när tyskan Martina Glagow sköt fullt och ledde med fyra sekunder efter sitt sista skott.

Men tyskans styrka satt i ögonen och pekfingret snarare än i benen och lungorna. Hon kroknade ordentligt redan vid första tidsangivelsen under de avslutande kilometerna till målet. Där vid 5,8 km var ledningen redan försvunnen.

Och i mål var tyskan även slagen av ryskan Olga Pyleva.

Forsberg segermarginal på 6,2 sekunder var den knappaste sedan triumfmarschen inleddes i just Anterselva den 16 december förra året. Nu leder hon världscupen på 570 poäng, 97 poäng före ukrainskan Olena Zubrilova och det är väl bara upprepade eldavbrott, brutna skidor eller vinterinfluensan som kan stoppa henne från att vinna cupen för femte säsongen i följd.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.