Förstärkt Sverige missade U21-EM

FOTBOLL GENT. Nej, U21-landslaget lyckades inte göra om A-landslagets bedrift och kvala in till nästa sommars stora mästerskap. 2–0-förlusten borta mot Belgien innebär att U21-EM i maj avgörs utan svenskt deltagande.
Sport • Publicerad 14 november 2001

Christian Wilhelmssons 3–2-mål i Helsingborg i fredags gjorde att det svenska laget åkte till Belgien med stor tillförsikt. När dessutom Tobias Linderoth och Zlatan Ibrahimovic anslöt från A-landslaget och Johan Elmander återvände från avstängning såg läget mycket bra ut. Allt som behövdes var ju ett oavgjort resultat på Ottenstadion i Gent.

Men det tog bara Belgien åtta minuter att dämpa det svenska humöret genom att göra 1–0 genom de Wilde. Och efter 21 minuter var den svenska uppförsbacken än brantare efter att van Dooren gjort 2–0 bakom Andreas Isaksson i det svenska målet.

– Vi får ett mål i baken på ett individuellt misstag. Nisse Johansson ska sparka bort bollen och missar den så att han kommer fri. Och sen kommer 2–0 strax efter. Hela första halvlek är vi inte bra. Det är för långt mellan lagdelarna och dåligt passningsspel, säger förbundskaptenen Göran Göransson till TT.

– De var lite hetare än oss. Var aggressivare både med och utan boll. De startade i ett högt tempo och då hängde vi inte med.

Sista tjugo minuterna gick Sverige över till en trebackslinje och lyckades då skapa ett par chanser framför det belgiska målet utan att få in bollen.

– Ja, vi har ett par frilägen genom Kim Källström och Christian Wilhelmsson men målvakten räddade bra. Det svenska U21-laget innehåller fler profiler än på många år och har haft ett större tryck på sig än vanligt. Flera av spelarna är redan ordinarie i sina respektive proffsklubbar utanför Sverige.

– Vi har ett riktigt bra lag men det förekommer bra spelare även utomlands. Men vi kommer inte upp i normal kapacitet i första halvlek i dag. Vi borde ha vunnit större hemma då vi spelade riktigt bra i första halvlek, säger Göran Göransson

Göranssons kontrakt löper ut vid årsskiftet och framtiden för den stundtals hårt kritiserade kaptenen är oklar.

– Nu ska vi summera de här två åren jag har varit förbundskapten så får vi se hur det blir.

nVill du vara kvar om du får fortsatt förtroende?

– Det har varit intressanta år men jag kan inte svara på det nu.

Förutom Belgien kvalade också Tjeckien, Grekland och England in till EM-slutspelet på tisdagen. Av Henrik Axelsson, TT

Av Henrik Axelsson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.