Försvar är bästa anfall

FOTBOLL NORRKÖPING. – Förhoppningsvis är vi på rätt väg, men vi får fortsätta att vara ödmjuka och se framåt. Mjällbytränaren Hans Larsson var positiv, men hade fötterna stadigt på jorden efter segern 1–0 (1–0) borta mot Sylvia i en match som bjöd på trevligt spel och många chanser.
Sport • Publicerad 13 maj 2002

Men om att gästerna var det bättre laget och förtjänade sin trepoängare rådde inga tvivel.

– Vi får vara tacksamma att det bara blev ett mål. I andra halvleken hade vi inget att säga till om. Vi var passiva åt båda håll och bjöd inte ens upp till kamp, sammanfattade Sylvias tränare Stefan Hellberg, som var långt ifrån nöjd med sitt lag.

Redan från start var det Mjällby som tog kommandot. Man utnyttjade effektivt att Sylvias högerback Peder Winsnes hade en mindre lyckad dag, och gång efter annan gled Johan Svensson elegant upp på vänsterkanten och serverade Simon Sjöfors inlägg som förvaltades till flera farligheter.

– Vi skapade mycket idag, och då trillar målen också in så småningom, sade Sjöfors efter matchen. Matchens första farlighet stod det nämnda paret för.

I matchens sjätte minut snurrade Svensson på kanten och slog ett inlägg till Sjöfors som nickade hårt i ribban.

Under matchens första del var spelet öppet och Sylvia stod inledningsvis för det mesta bollinnehavet, men det var Mjällbys kontringar som resulterade i avslut. Efter hand blev dock Mjällbys anfall allt längre och man tog över mer och mer av bollinnehavet.

– Helt klart ett fall framåt anfallsmässigt, vi vågade hålla i bollen, men det finns fortfarande mer att ge, konstaterade Hans Larsson.

Och i takt med att Mjällby började hålla i bollen blev anfallen allt längre och farligare – så målet i den 44:e minuten, där Torbjörn Nilsson serverade bollen på fötterna på Sjöfors, som enkelt kunde bredsida in ledningsmålet – kändes både logiskt och välförtjänt.

Efter en anstormning de första minuterna efter paus började Mjällby backa hem och bevaka ledningen, en taktik som visade sig effektiv.

– Försvaret var betydligt lugnare och tryggare idag än tidigare, jag är klart nöjd med hur vi spelade hemåt, berättade Hans Larsson. Mjällbys stabilitet bakåt fick Sylvias allt mer desperata jakt på kvittering att bli helt resultatlös. Trots att hemmalaget flyttade upp spelet undvek man att släppa till några riktigt heta chanser, och målvakten Fredrik Olsson hade en lugn eftermiddag i solen på Bollspelaren.

– Första nollan i serien, det känns skönt. Och även om det framförallt är dom tre poängen vi glädjs över så tror jag att det betyder en hel del för laget, funderade Olsson efter matchen.

Men helt utan problem var ändå inte matchen för Olsson. Strax före slutsignalen krockade han med en sylviaspelare och blev liggande på planen ett par minuter, men kunde så småningom resa sig och slutföra matchen.

– Jag känner mig lite dimmig nu, jag fick ett knä i huvudet, hade det hänt tidigare hade jag nog inte stått kvar.

MATCHFAKTA

IF Sylvia–Mjällby AIF 0–1 (0–1)

Målet:0–1 Simon Sjöfors.

Varningar, Sylvia:Michael Cupan. Mjällby:Simon Sjöfors, Torbjörn Nilsson, Håkan Bengtsson, Marcus Senften.

Domare:Daniel Stålhammar, Landskrona.

Publik:672.

Mjällby:Fredrik Olsson – Jesper Nilsson, Marcus Senften, Thomas Westergren, Håkan Bengtsson – Torbjörn Nilsson (Peter Hiir-Salakka 82), Jens Hermansson, Tom Juma, Simon Sjöfors – Johan Svensson, Mathias Rosén (70).

Ersättare:Linus Isberg (70), Peter Hiir-Salakka (82), Christian Augustsson, Martin Michalski, Amel Hrnjic.

Av Henrik Esting
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.