Fortsatt målkris för VMA

VMA dominerade fullständigt mot Lund. Men vad hjälper det när måltorkan är på väg över i öken. 0–2 i slutresultat – och nykomlingen har fortfarande inte hittat målet i division II.
Sport • Publicerad 23 maj 2005
Det tog bara tre minuter – sedan ledde Lund med 1–0 mot VMA. Martin Lundborg var chanslös i VMA-målet när Henrik Jannborg omarkerad fick skjuta in ledningsmålet. Bilder: LASSE OTTOSSON
Det tog bara tre minuter – sedan ledde Lund med 1–0 mot VMA. Martin Lundborg var chanslös i VMA-målet när Henrik Jannborg omarkerad fick skjuta in ledningsmålet. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 
Tungt för VMA och Håkan Bengtsson. Även om tvåans jumbo dominerade spelet totalt mot Lund så uteblev målen – och då går det inte att vinna några matcher.
Tungt för VMA och Håkan Bengtsson. Även om tvåans jumbo dominerade spelet totalt mot Lund så uteblev målen – och då går det inte att vinna några matcher.Foto: 

Sex matcher. 540 spelminuter.

Noll mål.

– Det är helt sanslöst. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Inte ett enda mål på sex matcher! Det är otroligt egentligen, suckar Thomas Mårtensson, en av VMA:s frustrerade anfallsspelare, efter 0–2 mot bottenkollegan Lund.

Efter matchen har han dragit på sig en T-shirt med text saxad från Bladetsportens senaste hetalista:

"… och så veckans svalaste: Jens Bertilsson, Fredrik Ljunggren och Thomas Mårtensson, anfallare i VMA IK. Det är jag som är Thomas" lyder texten på tröjan.

Han har gjort den själv, Mårtensson, med glimten i ögat.

– Så slipper folk tragga på mig. Det kan jag göra själv, säger han.

Är det många som kommenterar måltorkan?

Thomas gör en grimas.

– Om, säger han, men tillägger snabbt:

– Jag är ändå från Hanaskog, och med tanke på att det inte gått så bra för dem heller i årets serie så klarar jag mig ändå lindigt undan. Och även om Mårtensson tar allt med en nypa humor, så är frustrationen över tabelläge och uteblivna mål påtaglig.

För 540 spelade minuter utan ett enda mål framåt svider ordentligt i hela VMA-truppen.

– Jag är säker på att om vi bara fick in det där första målet, så skulle det lossna ordentligt för oss. Det sitter i huvudet alltihop, säger Mårtensson.

För det är ju inte det att spelet saknas.

Eller chanserna.

Mot Lund hade VMA både spelet och chanserna.

Men målen – de gjorde bottenkollegan.

Förutom målsättningen att prestera säsongen första mål så hade VMA också målet att hålla nollan mot Lund.

Den ambitionen sprack redan efter tre minuter. Lunds Henrik Jannborg slog omarkerad in 1–0 vid bortre stolpen efter inlägg från högerkanten av Jörgen Nilsson.

– Vi fick en kostsam start på matchen. Och vilket mål Lund fick sen, suckar VMA-tränaren Fredrik Johansson.

– Vi gör ett uselt uppspel, som de vänder, och plötsligt är det mål. Uppförsbacke redan från start för VMA alltså.

Men det märktes inte. Efter målet tog VMA över matchen fullständigt, och hela första halvleken var det i princip spel mot ett mål. Hörnstatistiken från de första 45 minuterna: 7–0, till VMA:s fördel.

Men så var det det där med målskyttet.

Vi kanske inte ska tjata ihjäl oss, men VMA s-k-a-p-a-r ändå chanser. I den första halvleken har Lund ingen kvalificerad målchans utöver målet, istället springer deras anfallare offside gång efter annan.

VMA har däremot upp emot tio chanser, även om de flesta resulterar i ganska svaga avslut.

– Jag tycker vi gör en kanonhalvlek. Vi är värda minst en poäng i dag, säger Fredrik Johansson.

I andra halvleken minskar VMA:s spelövertag, i gengäld är chanserna framåt som laget skapar snäppet hetare.

Jens Hermansson hoppar över Robert Holmqvists skruvade frispark – och bollen smiter precis utanför bortre stolpen. Thomas Mårtensson har en nick som målvakten räddar – och ytterligare en nick som går precis över ribban.

– Jag trodde verkligen den bollen skulle gå in, säger Mårtensson.

– Men så är det. Ett lag i motgång får inte den där extra lilla marginalen med sig. Det känns verkligen så i dag, säger Fredrik Johansson.

Istället är det Lund som har det lilla extraflytet. Spriken i kistan kommer i den 86:e minuten, när ett skott från Lundanfallren Johannes Blomstrand tar på Jens Hermanssons klack, ändrar riktning i luften och ställer Martin Lundborg i VMA-målet fullständigt.

– Det är typiskt. Men det är definitivt inte rättvist, säger Fredrik Johansson.

Kampen går vidare i VMA.

Nu gäller det att bita ihop och ladda om.

Och försöka få till det där första, förhoppningsvis förlösande, målet mot IFK Malmö istället.

Cecilia Isberg

Matchfakta

VMA IK – Lunds BK 0–2 (0–1)

Målen:0–1 (3) Henrik Jannborg, 0–2 (86) Johannes Blomstrand.

Domare:Rickard Ljungblad, Vellinge.

Publik:205 betalande.

VMA:Martin Lundborg – Fredrik Bengtsson, Jens Hermansson, Nils Ekvall, Henrik Kjellén (Martin Johansson 73) – Thomas Mårtensson, Robert Holmqvist, Viktor Kjellén, Håkan Bengtsson, Christian Andersson (Kristoffer Åkesson 68) – Marcus Kallberg.

Bänken:Jimmie Andersson, Mattias Kardum.

KungaliganK

Thomas Mårtensson

KKK

Håkan Bengtsson

KK

Viktor Kjellén

K

FOTBOLL VÅNGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.