Fotbollen får bollhall i Kristianstad

FOTBOLL Nyligen sa politikerna i Hässleholm nej tack till en bollhall. Det öppnar möjligheterna för Kristianstads kommun. –Vi har inte skippat idén om en bollhall anpassad för fotboll och den ska ligga i det nordöstra hörnet. Så visst är Kristianstad ett alternativ, säger Khennet Tallinger, ordförande i Skånes Fotbollförbund.
Sport • Publicerad 23 februari 2001

Tallinger döljer inte att han är besviken på politikerna i Hässleholm.

–Beskedet var ett stort bakslag för oss, men vi bollar vidare erbjudandet till en annan kommun där politikerna ser möjligheterna och värdet i en sån här anläggning.

Det kan mycket väl bli Kristianstad. Skånes Fotbollförbund har beslutat att hallen ska ligga i det nordöstra hörnet av distriktet och då passar Kristianstad bra in i bilden.

Och politikerna i Kristianstad är intresserade.

–Spontant så låter det mycket intressant, säger Bo Kristiansson (s), kommunstyrelsens ordförande.

–Det här kan vara precis vad Kristianstad behöver. En fotbollshall för vinterträning men också en hall som kan användas för andra saker. En evenemangshall, något som kommunen saknar idag. Men jag vill betona att vi inte har fått någon förfrågan och att vi själva inte har tittat på projektet. Bollhallen är tänkt att bli den första i sitt slag i Skåne och Svenska Fotbollförbundet har lovat att gå in med en miljon kronor i projektet.

Trots det tackade politikerna i Hässleholm nej tack. Som skäl angav man kostnaden.

I de ursprungliga planerna skulle bollhallen placeras på garnisonsområdet och befintliga anläggningar som kaserner, militärrestaurang med mera skulle kunna användas för träning och utbildningsverksamheten i anslutning till en nybyggd bollhall.

I de koncept som togs fram beräknades bollhallen kosta sex till sju miljoner kronor. När förutsättningarna sedan ändrades och kommunledningen föredrog en placering av bollhallen på Österåsområdet, så medförde detta att det krävdes fler byggnader än bollhallen. Investeringskostnader för bollhall, omklädningsrum, kontor med mera beräknades till tolv miljoner kronor.

Då backade politikerna.

Och ekonomin blir förstås en sak även för politikerna i Kristianstad att ta ställning till.

–Frågan är förstås hur man finansierar projektet. Svenska Fotbollförbundets bidrag är trots allt bara en liten del av kostnaden, erkänner Bo Kristiansson.

–Samtidigt skulle en bollhall anpassad för fotboll skapa förutsättningar för Kristianstad att arrangera träningsläger och så vidare. Som jag ser det skulle det inte vara några problem att hitta ett lämpligt område för hallen.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.