1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fotbollens regelverk – så ska matcher genomföras

Elitfotbollen får starta i juni – men under strikta restriktioner.
Ett omfattande regelverk ska minimera risken för smittspridning och ett stort personligt ansvar läggs på spelare, ledare och arrangörer.
HÄLLEVIK 20191028 Mjällbys Jesper Löfgren (6) jublar efter 1-0 under måndagens fotbollsmatch i Superettan mellan Mjällby AIF och Syrianska FC på Strandvallen. Foto Patric Söderström / TT kod 10760
Foto: Patric Söderström/TT

Mätning av kroppstemperatur på matchdagen och resor till matcherna i halvfulla bussar. Det är några av detaljerna i det medicinska regelverk som svensk fotboll för några veckor sedan tog fram för allsvenskan och superettan.

Nu ska det införas i den dagliga verksamheten.

Det är ett utförligt dokument som har tagits fram av herrfotbollens intresseorganisation Svensk elitfotboll (SEF) och Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, kring hur seriespelet i elitfotbollen harmonierar med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Till skillnad från exempelvis Bundesliga krävs inte provtagningar och karantän. Det är i stället upp till spelarna att själva fylla i ett formulär på matchdagen, där de uppger kroppstemperatur och om de lider av olika typiska coronasymptom som bland annat halsont, hosta eller huvudvärk.

"Om din kroppstemperatur är över 37,5 grader eller om du har svarat ja på någon av frågorna får du inte anlända till stadion eller lagets samling utan att först fått ett godkännande av klubbens läkare", står det i dokumentet.

"Det är viktigt att förstå att klubbarna inom Sef (allsvenskan och superettan) bedriver professionell verksamhet och därför inte kan jämställas med all övrig bredd- och amatörfotboll i Sverige. Organisationerna har kompetent och utbildad personal inom hälsa och sjukvård som hela tiden kan övervaka att verksamheten bedrivs på ett lämpligt sätt", står det i dokumentet.

I det medicinska regelverket finns också detaljer som att man uppmuntrar till taktikgenomgångar utomhus och att resor till bortamatcher bör ske i bussar som endast är halvfulla. Lagen ska dessutom anlända till matcharenan med minst 15 minuters mellanrum.

Mer om regelverket:

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixad zon för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Fakta: Regelverkets fem faser

Fas 1: Återgång till normalt antal träningar och normal nivå av kroppskontakt som är en naturlig del av sporten.
Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.
Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.
Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.
Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

Läs mer

Sport

Bittert slut för storspelande målvakten

”sover nog inte så bra inatt”

Sport

Mjällby föll efter straffrysare – cupsagan över

Malmö till cupfinal mot IFK Göteborg.

Kristianstad

Ny restaurang har öppnat i naturskön miljö

Restaurangansvarige: ”Här kan barnfamiljer spendera hela eftermiddagen”

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Gårdsrånen

Ingen döms för rånet mot Carl Piper

Går inte att bevisa vilka rånarna var.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.