Annons

Frågor till Curt Lundmark

Sport • Publicerad 18 september 2003

Peter Forsberg och Marcus Näslund blev bland annat etta och tvåa i NHL:s poängliga förra säsongen. Hur kommer det sig att Sverige producerar så många spelare i världsklass?

– Det finns alltid talangfulla spelare, men talangen måste tas om hand. I Sverige har vi entusiastiska ledare som kan göra detta och dessutom dela med sig av sina erfarenheter. Detta gäller inte bara ishockey, det är bara att titta på till exempel friidrotten.

Annons

Vem blir Sveriges nästa Peter Forsberg?

– Ingen kan jämföras med Peter Forsberg. Det finns ingen med samma potential som honom i Sverige. Däremot finns det ett par unga duktiga spelare. Både Robert Nilsson i Leksand och Alexander Steen i Frölunda är väldigt talangfull, nu måste de bara ta nästa steg. En annan spelare som jag länge sagt kommer att bli mycket duktig är Leksands Lars Jonsson.

Vem är den bäste spelaren du tränat?

– Jag har haft turen att få träna många duktiga spelare, men det finns ingen annan som Peter Forsberg. Han är bra defensivt, offensivt och en bra ledare. Mats Sundin är en bättre ledare och avslutare, men Peter är en bättre allroundspelare.

Fotbollen drar betydligt mycket mer folk än vad ishockeyn gör. Vad kan man göra för att få upp intresset för ishockeyn?

– Ishockeyn har länge legat på samma nivå intressemässigt. Det är fotbollen som har lyckats marknadsföra sig på ett mycket bra sätt. Där har Lars-Åke Lagrell (ordförande i svenska fotbollförbundet) verkligen lyckats. Dessutom blev det ett stort uppsving efter framgångarna i USA 1994. Fotbollen kunde ta emot mer publik beroende på att de har så stora arenor.

Vilka vinner elitserien?

– Frölunda har fått behålla många av sina unga spelare som bara blir bättre och bättre. Jag har svårt att se att de inte skulle vinna. I botten kommer det att bli fruktansvärt tufft. Med risk för att få skottpengar på sig tror jag att Malmö får det svårt iår. Jag kan inte riktigt förstå hur de kan låta ett TV-team följa dem, det tror jag kan splittra laget.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons